Пенсії виводять на новий рівень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсії виводять на новий рівень

Казна та Політика
1377
В уряді мають намір в 2012 році "осучаснити" пенсії - здійснити їх перерахунок на основі середньої зарплати за 2007 рік, повідомив перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага. Для цього в бюджеті Пенсійного фонду необхідно передбачити 15,7 млрд грн. За підрахунками Міністерства соціальної політики, це дозволить в I півріччі підвищити виплати 60% пенсіонерів не менш ніж на 10%. Якщо до 1 червня середній розмір пенсії становив 1205 грн, то після перерахунку сума збільшиться на 120 грн.
"Цей процес буде йти паралельно з підвищенням соцстандартів, але не щокварталу. Держава повинна "осучаснювати" пенсійні виплати з урахуванням того, як збільшується фонд зарплати і розвивається інфляція", - зазначив Надрага. Останній перерахунок пенсій Кабмін здійснив ще в 2008 році - з використанням даних про зарплати 2006 року. За словами директора департаменту пенсійного забезпечення міністерства Миколи Шамбера, з урахуванням даних 2007 року перегляд здійснюється тільки для працюючих пенсіонерів.
Надрага визнає, що "осучаснення" має бути більш глобальним: "Для цього ми шукаємо ресурси разом з Мінфіном". Щоб зробити перерахунок за інші роки, необхідно 30-50 млрд грн, підрахував чиновник. При прийнятті пенсійної реформи депутати вилучили схвалену раніше поправку народного депутата Арсенія Яценюка, що передбачає перерахунок на базі 2009 року.
Але держава поки не має коштів навіть для перерахунку на основі зарплат 2007 року. Пенсійний фонд у 2012 році отримає 217,9 млрд грн (зростання його доходів - всього на 8,9 млрд грн). Шамбер зазначив, що ресурс для "осучаснення" пенсій Кабмін розраховує отримати за рахунок легалізації зарплат: "Не буде грошей, не буде і "осучаснення". Раніше віце-прем'єр Сергій Тігіпко обіцяв, що виведення зарплат з тіні дасть 50 млрд грн.
Член парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Уляна Мостіпан ("БЮТ-Батьківщина") розцінює підвищення на 120 грн як "наругу над народом". "Орієнтуватися на базу 2007 року - це крок назад, в той час як рівень зарплат і інфляція щорічно зростають", - говорить депутат. За 2007 рік середньомісячна зарплата зросла на 29,7%, а відтоді вона збільшилася ще на 87,3%. На думку завідуючої відділом соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольги Піщуліної, "осучаснення" означає перерахунок пенсій за останнім роком. "Необхідно ввести диференційовану шкалу із зарплат, зняти обмеження на максимальний рівень доходів, з яких справляються страхові внески, ввести податок на нерухомість, на оборот капіталу і тоді можна говорити, що через 2-3 роки ситуація покращиться", - пояснює експерт. З нею погоджується голова парламентського комітету з питань соцполітики і праці Василь Хара (Партія регіонів) - за його словами, лише за рахунок збільшення фонду оплати праці вдасться здійснювати щорічний перерахунок за попереднім роком. "Але не можна, щоб перерахунок призвів до зменшення пенсій. Ми стикалися і з таким, оскільки у кожного свій коефіцієнт", - додає екс-міністр праці і соцполітики Людмила Денисова.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас