Діти війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Діти війни

Казна та Політика
2300
Українське керівництво, схоже, твердо має намір дотримуватися принципу багатовекторності в зовнішній політиці: на тлі стримано-холодних відносин з Європейським Союзом наша влада не побоялася піти на свідоме загострення відносин з Росією.
"Відмашку" дав Президент України Віктор Янукович у своєму розлогому інтерв'ю, яке було опубліковано 6 вересня не лише в українських, але і в російських центральних ЗМІ. Глава держави розговорився на тему газових суперечок з Росією. Різкі випади Віктора Федоровича щодо східних сусідів живо нагадали риторику його попередника на президентському посту Віктора Ющенка.
Президент заявив, що Україна не просить жодних "поступок", а хоче лише "повернутися в цивілізоване русло, до ринкової європейської ціни". Такою, на думку Гаранта Конституції, є для України ціна, яку платить Німеччина, мінус $70 за 1 тис.куб.м транзитного тарифу і $100 за 1 тис.куб.м "харківської" знижки.
Заявивши, що нинішня вартість газу для України є "безмежною", глава держави перейшов до діла: "Позиція Росії для нас категорично неприйнятна, і якщо вона не зміниться, ми підемо в Міжнародний арбітраж". За словами Януковича, матеріали для подачі позову вже майже готові.
Цього ж дня "Газпром" почав закачувати газ в першу нитку газопроводу "Північний потік", що йде в обхід України. І хоча міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко запевняє, що "у нас якщо і зменшиться обсяг транзиту, то незначно", його начальство впало в справжню паніку.
"Ми просимо наших громадян робити все від них залежне для економії енергоресурсів. Тому що в умовах виритої для всього суспільства газової ями, кабального газового контракту закрите вікно, утеплені двері та економне використання газової плити - це питання патріотизму та виживання", - з таким закликом звернувся до народу 7 вересня прем'єр-міністр Микола Азаров.
У відповідь на "Північний потік" українська сторона оперативно пішла у контрнаступ на півдні. У п'ятницю, 9 вересня, стало відомо, що Віктор Янукович 12-13 вересня відвідає Туркменістан, де буде обговорювати співробітництво в енергетичній сфері.
Крім газового були відкриті й інші фронти. Так, 1 вересня Міністерство промисловості і торгівлі РФ оголосило про повторне розслідування стосовно імпорту нержавіючих труб з України (дія мита на українські труби закінчується 30 жовтня). Україна, в свою чергу, заявила, що розглядає можливість введення квот або мит на імпорт нафтопродуктів з країн Митного союзу. До самого Митного союзу Україна вступати поки не збирається.
Але на цьому Україна не зупинилася, вирішивши завдати удару по найсвятішому: 7 вересня Віктор Янукович зустрівся із заступником міністра оборони США Александром Вершбоу та попросив його про сприяння в "становленні України як європейської демократичної держави". Наступного дня в Києві виступив заступник генерального секретаря НАТО з політичних питань та питань політики безпеки Дірк Бренгельманн.
Як пояснив Бренгельманн, "Україну в кінці місяця відвідають експерти НАТО, щоб розробити пакет допомоги з посилення безпеки під час... (чого б ви думали?) Чемпіонату Європи з футболу". Він же повідомив ще одну сенсаційну новину: виявляється, НАТО і Україна обговорюють деталі можливої співпраці щодо створення загальноєвропейської системи протиракетної оборони (ПРО).
Після такого підступу не варто було дивуватися подіям в Криму: 8 вересня великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Азов" намагався пройти з Севастополя в російський порт Азов через Керч-Єнікальський судноплавний канал.
Там його "завернув" Керченський центр регулювання руху суден, віроломно вимагаючи від командира корабля оплатити лоцманські збори за послуги проводки по каналу. Росіяни платити відмовилися і пройшли по альтернативному мілководному шляху на свій страх і ризик.
"Це стане предметом подальших розглядів", - пообіцяв представник штабу російського ЧФ.
Денис Горбач
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас