"Газпром" і "Сербіягаз" завершили розробку ТЕО сербської ділянки "Південного потоку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" і "Сербіягаз" завершили розробку ТЕО сербської ділянки "Південного потоку"

Енергетика
176
ВАТ "Газпром" і ДП "Сербіягаз" завершили розробку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) сербської ділянки газопроводу "Південний потік". Про це повідомило управління інформації російського концерну за підсумками сьогоднішньої зустрічі глав компаній Олексія Міллера і Душана Баятовича. "Це дозволить найближчим часом ініціювати процедури оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), включення сербської ділянки проекту в план територіального планування Республіки Сербії та отримання привілейованого статусу, а також забезпечення всіх необхідних дозволів", - підкреслюється в повідомленні.
У ході зустрічі сторони обговорили поточні питання російсько-сербського співробітництва в енергетичній сфері. Зокрема, як зазначили в "Газпромі", високу оцінку отримала реалізація проекту ПСГ "Банатський двір", а також хід робіт, пов'язаних з газопроводом "Південний потік". Учасники переговорів підкреслили, що взаємодія компаній з реалізації стратегічно важливих проектів розвивається в повній відповідності з наміченим планом.
"Газпром" і "Сербіягаз" 15 травня 2009 р. підписали базову угоду про співпрацю за проектом "Південний потік" на території Сербії. У листопаді 2009 р. зареєстрована спільна проектна компанія (СПК) South Stream Serbia AG. Частка ВАТ "Газпром" в компанії складає 51%, ДП "Сербіягаз" - 49%.
24 грудня 2008 р. "Газпром" і "Сербіягаз" підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці в сфері зберігання газу в рамках проекту "Банатський Двір". У жовтні 2009 р. було підписано угоду про створення спільного підприємства (СП) ПХГ "Банатський Двір". СП, до функцій якого входить будівництво та експлуатація підземного сховища активним обсягом 450 млн куб. м, зареєстровано в лютому 2010 р. Частки в СП розподілилися наступним чином: "Газпром" - 51%, "Сербіягаз" - 49%. ПСГ "Банатський Двір" буде створено на базі однойменного виснаженого газового родовища, розташованого в 60 км на північний схід від міста Новий Сад.
Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і передбачає будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи. Передбачається, що потужність "Південного потоку" буде нарощуватися рівномірно. Загальна проектна продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе 63 млрд куб. м в рік. Дві третини його потужностей може бути заповнена "старим" газом - з трубопроводів, які вже існують. Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановано на кінець 2015 року. Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро.
"Газпром" є найбільшим акціонером "Південного потоку" з часткою в 50%. Частка італійської ENI в проекті складе 20%, французька EdF і німецька BASF отримають по 15%. Наразі здійснюється розробка зведеного техніко-економічного обґрунтування "Південного потоку", що включає в себе ТЕО морської ділянки, а також ТЕО газопроводів на територіях країн Південної та Центральної Європи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас