ЄС направить до Греції постійну групу експертів для допомоги в реформах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС направить до Греції постійну групу експертів для допомоги в реформах

Казна та Політика
222
Єврокомісія створює групу оперативного реагування (Task force), яка працюватиме в Брюсселі та Афінах, і надавати Греції технічну підтримку в проведенні економічних реформ, узгоджених з країнами єврозони і Міжнародного валютного фонду при наданні фінансової допомоги минулого року, говориться в повідомленні ЄК.
Група фактично почала існувати з 1 вересня, зараз йде процес її формування. Вона буде складатися з експертів Єврокомісії та окремих країн єврозони. "Експерти будуть давати технічні поради Греції", - йдеться в повідомленні. Єврокомісія сподівається, що ці поради будуть втілені в життя керівництвом країни, уточнив офіційний представник ЄК в ході прес-конференції у вівторок, не відповівши прямо на запитання, чи будуть ці поради обов'язковими для Греції.
Навесні 2010 року Греція отримала схвалення на пакет кредиту від держав єврозони і МВФ в 110 мільярдів євро. Натомість країна зобов'язалася реалізувати жорстку програму економії, скорочення бюджетного дефіциту. Заходи для втілення поставлених завдань включали, зокрема, реформи у пенсійній системі, сфері оподаткування, державної служби. Вони викликали і продовжують викликати масові страйки в країні.
Греція при цьому не вкладається в заплановані програмою показники, що гальмує процес видачі нових траншів кредиту. Водночас кошти зовнішньої допомоги необхідні країні не пізніше жовтня, інакше вона ризикує допустити дефолт. Влітку Греція була змушена схвалити програму додаткового скорочення витрат і збільшення обсягу приватизації, однак досягти поставлених цілей їй як і раніше не вдається. Минулими вихідними країна також взяла на два роки додатковий податок на нерухомість, щоб забезпечити виконання програми бюджетної консолідації.
Влітку для Греції був розроблений другий план фінансової допомоги обсягом мінімум 109 мільярдів євро, оскільки першого, з урахуванням нових ринкових реалій, було недостатньо.
"Експерти групи оперативного реагування будуть визначати та погоджувати з владою Греції всі види технічної допомоги, яка необхідна країні для проведення структурних реформ, узгоджених з "трійкою". Це може включати, зокрема, модернізацію національної системи податкового адміністрування, розробку електронних сервісів для влади і громадян країни", - говориться в повідомленні ЄК.
Відхід від сплати податків є однією з найважливіших складнощів фінансової системи Греції. Це гальмує виконання програми, схваленої кредиторами. У період розробки другого пакету допомоги Греції на ринках були чутки про те, що влада ЄС може попросити контроль над податковим адмініструванням в Греції, щоб підвищити настільки необхідні доходи бюджету країни.
Місія "трійки" - представників Єврокомісії, МВФ і Європейського центрального банку кожен квартал відвідує Грецію для перевірки виконання нею програми "затягування" поясів. На основі звіту "трійки" влада єврозони і МВФ схвалюють рішення про можливість виділення нового траншу кредиту. Через те, що Греція не вкладається в меті жорсткої програми економії, надання попереднього траншу було відкладене. Кредитори зобов'язали Грецію схвалити додатковий план скорочення бюджетних витрат (на 28 мільярдів євро до 2015 року) і збільшення приватизації в рази (до 50 мільярдів євро), лише після цього вона могла розраховувати на чергову порцію фіндопомоги.
Єврокомісар з економічних та монетарних питань Оллі Рен повідомляв, що місія "трійки" залишила Афіни у вересні, щоб дати можливість владі країни завершити технічну роботу, пов'язану з бюджетом 2012 року і реформами щодо стимулювання зростання економіки. "Трійка" повернеться до Греції, як тільки країна зможе забезпечити досягнення цілей програми бюджетного консолідації.
"Оцінка проведення економічної програми (в рамках зовнішнього фінансування Греції) знаходиться у сфері відповідальності "трійки". Нова група оперативного реагування буде надавати технічну допомогу", - повідомляє ЄК.
Ця група буде щоквартально надавати звіт владі Греції, а також єврокомісару Рену.
Створення групи оперативного реагування було узгоджене між президентів ЄК Жозе Мануелем Баррозу і прем'єр-міністром Греції Йоргос Папандреу, а також підтримано Самітом глав держав ЄС у кінці червня.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас