Мінфін Греції: Фінансів країни вистачить до жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Греції: Фінансів країни вистачить до жовтня

Казна та Політика
833
Грецька влада має своєму розпорядженні фінансові кошти, щоб утримати країну на плаву до жовтня. Після цього Афіни залишаться без грошей. Про це повідомив сьогодні заступник міністра фінансів Греції Філіппос Сахінідіс, підтвердивши таким чином припущення про те, що у країни залишилося не так багато готівки, передає Reuters.
"Ми маємо в своєму розпорядженні кошти, щоб протриматися до жовтня", - повідомив чиновник у відповідь на питання, чи має грецький уряд гроші, щоб виплачувати пенсії і зарплати. "Звичайно, ми сподіваємося знайти рішення, щоб продовжити всі виплати і надалі", - цитує Сахінідіс.
Таким чином, відзначають експерти, без наступного кредитного траншу від Євросоюзу і МВФ обтяжена боргами середземноморська країна ризикує опинитися на межі банкрутства. Правда, міжнародні кредитори поки не поспішають виділяти Греції наступний, шостий за рахунком, транш (8 млрд євро), запевняючи, що грецька влада не справляється із зобов'язаннями щодо скорочення бюджетного дефіциту.
Учасники ринків між тим, незважаючи на заходи, до яких вдається Греція, чекають швидкого оголошення про банкрутство. За оцінками трейдерів, дефолт Афін, які ніяк не можуть задовольнити вимоги за фінансовими показниками, - лише питання часу. Підливають масла у вогонь і чутки про те, що Німеччина почала прораховувати наслідки можливого банкрутства Греції, зокрема варіанти захисту німецьких банків у разі реалізації такого сценарію.
За приблизними оцінками, грецький ВВП скоротиться за підсумками цього року на 4,5% після падіння на 4,4% роком раніше. Крім того, вже зараз є всі підстави вважати, що дефіцит бюджету країни за підсумками 2011 р. виявиться вище запланованих 7,6% від ВВП. Минулий рік Греція завершила з дефіцитом у розмірі 10,5% і держборгом на рівні 142,8% від ВВП.
Вчора грецький прем'єр-міністр Георгіос Папандреу запевнив, що його уряд виконає намічені плани скорочення витрат, незважаючи на економічну рецесію, що триває в країні. Раніше заступник глави уряду, міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос заявив, що основним пріоритетом для Греції є виконання зобов'язань, взятих 21 липня 2011 р. на екстреному саміті єврозони, коли було прийнято рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад чинну програму ЄС/МВФ обсягом 110 млрд євро.
Також повідомлялося, що Афіни можуть звернутися до партнерів по єврозоні з проханням надати їм весь обсяг кредиту до кінця 2013 р., а не до кінця 2014 р., як було обговорено раніше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас