Німеччина готує план підтримки банків на випадок дефолту Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина готує план підтримки банків на випадок дефолту Греції

Казна та Політика
734
Уряд Німеччини розробляє план екстреної підтримки банківського сектора на випадок дефолту Греції, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на трьох представників правлячої коаліції.
Афіни можуть оголосити дефолт по частині своїх боргових паперів, якщо не отримають другого пакету фінансової допомоги в 109 млрд євро, надання якого влада єврозони і представники МВФ схвалила 21 липня. Для реалізації цього плану необхідно, як мінімум, його схвалення парламентами країн - членів єврозони. Крім того, виділення цих грошей обставлено умовами щодо консолідації бюджету Греції, в які Афіни вже не вкладаються.
Згідно з опублікованими в середині липня результатами стрес-тестів банківського сектора Євросоюзу, кредитні спілки Франції та Німеччини є найбільшими власниками суверенного боргу Греції після банків цієї країни. На німецькі банки припадає 9%, на французькі - 8% суверенного боргу країни. Загальний борг Греції становив на кінець минулого року близько 300 млрд євро.
Підготовлений німецькою владою екстрений план порятунку банків передбачає компенсацію втрат від вкладів у держоблігації Греції, які можуть скласти до 50% від вартості цих боргових паперів. Існування "плану Б" дає зрозуміти, що влада ФРН всерйоз побоюється подібного сценарію і чинитиме на уряд Греції тиск з тим, щоб були виконані зобов'язання щодо консолідації бюджету.
Як заявив 7 вересня міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле, "Греція ходить по лезу ножа". За його словами, невдача у справі досягнення запланованих показників держборгу і дефіциту бюджету може призвести до того, що "владі (Греції) доведеться шукати кошти самостійно, оскільки допомоги від єврозони не буде".
На побоюваннях нового витка боргової кризи в країні прибутковість десятирічних грецьких держоблігацій підскочила відразу на 86 базисних пунктів до 55,91% річних, що стало новим рекордом по єврозоні. Також до рекордно високої позначки зросли кредитні дефолтні свопи за держоблігаціями Греції - на 212 базисних пунктів, до 3238 пунктів.
Канцлер ФРН Ангела Меркель 12 вересня зустрінеться з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу - на порядку денному, швидше за все, будуть і грецькі боргові проблеми. Також сторони обговорять перспективи Європейського фонду фінансової стабільності. У нижній палаті німецького парламенту 29 вересня пройдуть дебати щодо розширення повноважень фонду з тим, щоб став можливим викуп держоблігацій із вторинного ринку. Сама Меркель заявила в п'ятницю, що "в довгостроковій перспективі країни Європи будуть прагнути до підтримки інтеграції та єдиної європейської валюти".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас