Вистачить не всім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вистачить не всім

Валюта
1372
У Міжнародному валютному фонді підрахували, що в разі поглиблення світової фінансової кризи резервів фонду може виявитися недостатньо для підтримки всіх проблемних країн. Чинна програма співпраці України з МВФ дозволить отримати обіцяні країні кредити, впевнені експерти, однак після її завершення в наступному році уряду буде складно домогтися схвалення нового кредиту.
Згідно з внутрішнім дослідженням МВФ від 7 вересня, які опинилася в розпорядженні агентства Reuters, погіршення глобальної фінансової ситуації на чверть збільшило потребу держав в кредитній допомозі. Якщо в липні розрахунки показували, що при найгіршому розвитку подій обсяг валютного попиту складе $640 млрд, то останні оцінки виявили дефіцит в $840 млрд. При цьому можливості фонду з видачі кредитів без використання надзвичайних заходів становлять лише $390 млрд, відзначають в МВФ.
Ризики повторної рецесії зростають, переважуючи загрозу інфляції, тому урядам та регуляторним органам розвинених країн необхідно вжити заходів, включаючи нетрадиційні, щоб запобігти новій кризі, заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард. "Країни повинні діяти негайно і рішуче, щоб провести свої економіки через цей небезпечний новий етап відновлення", - зазначила Лагард. На її думку, грошово-кредитна політика розвинених країн повинна зберігати "максимально стимулюючий характер".
У випадку наростання кризових явищ в європейській економіці потреби в кредитах МВФ зростуть. У звіті йдеться, що підтримка фондом стабілізаційних програм в Греції, Ірландії та Португалії все одно зберігає ризики, і без рішучих заходів криза єврозони незабаром може поширитися на країни з більш великою економікою, такі як Італія та Іспанія. У зв'язку з цим МВФ запускає новий механізм - кризовий фонд, який буде працювати з 1 жовтня поточного року до кінця березня 2012 року. "В нинішній нестабільній ситуації значне зменшення кредитних резервів МВФ здатне посилити нестабільність на ринках. Це означає, що підтримка кредитних активів МВФ може бути інструментом запобігання кризи", - йдеться в документі.
Якщо екстрені заходи країн єврозони дозволять її економіці вибратися з кризи з мінімальними втратами, фонду не доведеться шукати додаткові кошти. "У тому випадку, якщо політики, щоб отримати контроль над новою хвилею кризи, будуть діяти швидко, МВФ потрібно буде знайти суму в $360 млрд, яку нинішні ресурси з легкістю зможуть покрити", - відзначається у звіті фонду.
Втім, ця проблема не повинна перешкодити МВФ спрямовувати кошти в Україну, впевнені експерти. "Навіть за такого розвитку подій за песимістичним сценарієм у України є перевага перед іншими кредиторами - чинна програма співпраці з МВФ. Фінансування за цією програмою буде пріоритетним у порівнянні з новими заявками", - говорить економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. Друга програма співпраці дозволяє Україні отримати $15 млрд, з яких МВФ поки видав лише $3,4 млрд. Ця програма закінчується восени 2012 року, тоді ж Україна почне виплати за першою кредитною лінією. "У разі поглиблення кризи переговори про реструктуризацію боргу, і цілком можливо - про відкриття нової кредитної програми, будуть складнішими, ніж раніше. У цій ситуації уряду варто постаратися максимально отримати кошти нинішньої програми", - радить директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. В рамках першої програми Україна отримала $10,9 млрд, з них вже в 2012 році має повернути $3,4 млрд.
За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охрименка, навіть якщо потреба проблемних країн у коштах зросте, Міжнародний валютний фонд зможе залучити їх у найбільших акціонерів. "По суті, МВФ шле європейським країнам сигнал: або збільшуйте підтримку проблемних країн для виходу з кризи, або це зробить фонд, звернувшись за коштами в США або Китай. Це збільшить їх частку в капіталі МВФ, що насторожено буде сприйнято європейцями", - вважає Охрименко.
В МВФ не вперше зізнаються в обмеженості ресурсів. У лютому 2009 року директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан попередив, що коштів фонду може вистачити лише на півроку боротьби з кризою. "Тоді ці заклики призвели до збільшення фінансової підтримки з боку США та ЄС (фонд антикризової програми МВФ був розширений з $500 млрд до $600 млрд). Цілком можливо, що зараз в МВФ вирішили знову застосувати випробувану практику", - упевнений Охрименко. У липні поточного року про нову необхідність нарощення статутного капіталу МВФ заявила вже Крістін Лагард.
Юрій Панченко, Богдан Кисіль
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас