Німеччина розробляє план екстреної підтримки банків на випадок дефолту Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина розробляє план екстреної підтримки банків на випадок дефолту Греції

Валюта
530
Уряд Німеччини розробляє план екстреної підтримки банківського сектора на випадок дефолту Греції, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на трьох представників правлячої коаліції.
Афіни можуть оголосити дефолт по частині своїх боргових паперів, якщо не отримають другого пакету фінансової допомоги в 109 мільярдів євро, надання якого влада єврозони і представники МВФ схвалили 21 липня. Для реалізації цього плану необхідно, як мінімум, його схвалення парламентами країн-членів єврозони. Крім того, виділення цих грошей обставлене умовами щодо консолідації бюджету Греції, в які Афіни вже не вкладаються.
Згідно з опублікованими в середині липня результатами стрес-тестів банківського сектора Євросоюзу, кредитні спілки Франції та Німеччини є найбільшими власниками суверенного боргу Греції після банків цієї країни. На німецькі банки припадає 9%, на французькі - 8% суверенного боргу країни. Загальний борг Греції становив на кінець минулого року близько 300 мільярдів євро.
Підготовлений німецькою владою екстрений план порятунку банків передбачає компенсацію втрат від вкладів в держоблігації Греції, які можуть скласти до 50% від вартості цих боргових паперів. Існування "плану Б" дає зрозуміти, що влада ФРН всерйоз побоюється подібного сценарію і буде чинити на уряд Греції тиск з тим, щоб були виконані зобов'язання щодо консолідації бюджету.
Як заявив 7 вересня міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле, "Греція ходить по лезу ножа". За його словами, невдача у справі досягнення запланованих показників держборгу і дефіциту бюджету може призвести до того, що "владі (Греції) доведеться шукати кошти самостійно, оскільки допомоги від єврозони не буде".
На побоюваннях нового витка боргової кризи в країні прибутковість десятирічних грецьких держоблігацій підскочила відразу на 86 базисних пунктів до 55,91% річних, що стало новим рекордом по єврозоні. Також до рекордно високої позначки зросли кредитні дефолтні свопи за держоблігаціями Греції - на 212 базисних пунктів, до 3238 пунктів.
Канцлер ФРН Ангела Меркель 12 вересня зустрінеться з президентом Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу - на порядку денному, швидше за все, будуть і грецькі боргові проблеми. Також сторони обговорять перспективи Європейського фонду фінансової стабільності. У нижній палаті німецького парламенту 29 вересня пройдуть дебати щодо розширення повноважень фонду з тим, щоб став можливим викуп держоблігацій із вторинного ринку. Сама Меркель заявила в п'ятницю, що "в довгостроковій перспективі країни Європи будуть прагнути до підтримки інтеграції та єдиної європейської валюти".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас