Україна буде виконувати газовий контракт до його перегляду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна буде виконувати газовий контракт до його перегляду

Енергетика
274
Україна буде сумлінно виконувати чинний газовий контракт, поки не будуть досягнуті домовленості з РФ про його перегляд, повідомив у п'ятницю РИА Новости прес-секретар прем'єр-міністра України Миколи Азарова Віталій Лук'яненко.
"Україна виконувала і буде сумлінно виконувати свої міжнародні зобов'язання, зокрема і контракт на поставку газу. У той же час Україна продовжує вважати цей контракт невигідним, таким, що завдає шкоди, в першу чергу, українським громадянам, і тому буде домагатися його перегляду", - сказав Лук'яненко.
Напередодні президент РФ Дмитро Медведєв висловив надію, що Україна виконуватиме свої зобов'язання в рамках чинного контракту.
Україна вважає ціну на російський газ завищеною і закликає Росію переглянути чинний контракт. Київ заявив про плани скоротити з наступного року закупівлі до 27 мільярдів кубометрів, у той час як контракт передбачає оплату не менше 33 мільярдів кубометрів на рік незалежно від обсягу закупівель.
Українська влада також заявила про намір ліквідувати компанію "Нафтогаз", що нібито дозволить переглянути газові угоди. В Києві не відкидають оскарження законності газового контракту в Стокгольмському арбітражі.
Російська сторона, у свою чергу, заявила, що угоди повинен виконувати наступник "Нафтогазу", і "що позовів не боїться".
"Газпром" і "Нафтогаз України" 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 роки; про обсяги та умови транзиту газу через Україну на 2009-2019 роки. Київ домагається перегляду формули ціни на газ, закладеної в довгостроковій газовій угоді РФ і Україною, вважаючи її несправедливою. Росія заявляє, що її задовольняє чинний контракт, проте вона готова розглянути пропозиції України.
При цьому для України вже діє знижка у розмірі 30% від контрактної ціни російського газу, але не більше 100 доларів за тисячу кубометрів. Механізм її надання - скасування Росією мита для поставок газу в Україну. Домовленість про знижку була досягнута в квітні 2010 року одночасно з продовженням терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму після 2017 року на 25 років.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас