Експерт: Введення "Північного потоку" позначиться на завантаженні ГТС України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Введення "Північного потоку" позначиться на завантаженні ГТС України

Енергетика
732
Завдяки новому, вже побудованому газопроводу "Починки-Грязовець" газопроводи "Північний потік" і "Ямал-Європа" будуть з'єднані з газопроводом "Уренгой - Помари - Ужгород", через який Україна отримує значні обсяги російського газу. Таким чином, обсяги транспортування газу через ГТС України можуть бути, і найімовірніше будуть, скорочені для забезпечення поставок газу в "Північний потік" на період введення запланованої ресурсної бази цього проекту і нових газопроводів з півночі Росії. Таку думку висловив експерт компанії "Нафтогазбудінформатика" (НГБІ), начальник інформаційно-аналітичного відділу Олександр Лактіонов.
Як відомо, потужність Першої нитки газопроводу "Північний потік" складе 27,5 млрд.куб.м/рік, повна потужність (після введення 2-ї нитки) складе 55 млрд.куб.м/рік.
Подача газу в трубопровід "Північний потік" буде здійснюватися по газопроводу "Грязовець - Виборг" (протяжність 900 км, проектна потужність - 55 млрд.куб.м газу). Введення газопроводу в експлуатацію буде здійснюватися поетапно з 2011 року. В даний час побудовано лінійну частину газопроводу, ведеться спорудження системи лупінгів загальною протяжністю 700 км. Планується, що на повну потужність газопровід вийде до кінця 2012 року.
Також експерт повідомив, що паралельно завершено будівництво газопроводу "Починки - Грязовець". Його протяжність близько 650 км, діаметр 1420 мм, робочий тиск 75 атм, проектна продуктивність - до 36 млрд.куб.м на рік.
Завдяки цьому газопроводу-перемичці, який з'єднає трубопроводи "Північний потік" і "Уренгой - Помари - Ужгород", через який Україна отримує значні обсяги російського газу, Росія матиме можливість здійснювати поставки газу до Європи в обхід України. І згідно з проектом "Починки-Грязовець" буде працювати саме в бік прокачування газу в "Північний потік".
Таким чином, - уточнює експерт, - обсяги транспортування газу через ГТС України можуть бути, і найімовірніше будуть, скорочені для забезпечення поставок газу в "Північний потік" на період введення запланованої ресурсної бази цього проекту - нових газопроводів з півночі Росії.
Крім того експерт додав, що в майбутньому газопровід "Починки-Грязовець" може бути використаний і в режимі реверсу (що передбачено проектом) для подальшого скорочення обсягів транзиту російського газу через ГТС України на користь іншого російського проекту - "Південний потік".
Відбір газу також може бути здійснений з газопроводів "Уренгой-Помари-Ужгород" і "Союз", з метою подальшого транспортування газу на чорноморське узбережжя Росії. Будівництво необхідної інфраструктури "Південного потоку" вже планується.
Таким чином, в недалекому майбутньому Росія буде мати можливість переорієнтувати потоки газу як у північному (в бік "Північного потоку"), так і в південному ("Південний потік") напрямках, а також значно знизити обсяг транзиту газу через територію України, оскільки використання даної можливості виключає обмеження постачань європейським споживачам. Все буде залежати від сценаріїв і термінів подальшої реалізації нових проектів Росії, в т.ч. з розробки базової ресурсної бази на півночі РФ (Російське, Бованенківське родовища), а також міждержавних відносин з Україною, в тому числі і щодо цін на природний газ - підсумував експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас