Україна готова торгувати російським газом у Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готова торгувати російським газом у Європі

Енергетика
678
Україна готова викупити законтрактовані європейськими споживачами обсяги російського газу і сама їх реалізувати на ринку Європи, виконуючи таким чином контрактні зобов'язання перед російським газовим монополістом компанією "Газпром".
Про це на брифінгу повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.
Він зазначив, що якщо "Газпром" відмовиться знизити мінімальні законтрактовані Україною обсяги газу, то Україна почне експорт газу власного видобутку в Європу в періоди найбільш високих цін на нього, а також запропонує Росії продавати газ на кордоні з Україною для подальшої його реалізації в країни Європи.
"Якщо нам запропонують купити більше газу, то ми, враховуючи наше вигідне транзитне положення та наявність підземних сховищ, з задоволенням це зробимо. Але свій газ ми будемо продавати в Європу в пікові періоди, коли це буде найбільш вигідно для нас... Більше того, ми можемо запропонувати весь газ перепродати нам на кордоні, а ми далі будемо виконувати всі європейські контракти, які має ця компанія ("Газпром")", - сказав Бойко.
Згідно з контрактом, Україна з 2010 до 2019 року повинна закуповувати щорічно 52 млрд куб. м газу у "Газпрому".
Цей обсяг може бути знижений на 20% до мінімального річного обсягу газу - 41,6 млрд куб. м.
При цьому мінімальну контрактну кількість, згідно з контрактом, також може бути знижено за ініціативи української сторони на 20% до близько 33 млрд куб. м.
Як повідомляло агентство, раніше Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подала заявку "Газпрому" на скорочення мінімального обсягу закупівлі газу в 2012 році до 27 млрд куб. м.
У свою чергу "Газпром" заявив, що "Нафтогаз", згідно з контрактом, зобов'язаний в будь-якому випадку оплачувати 33 млрд куб. м газу.
Цього року Україна планує імпортувати близько 40 млрд куб. м.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас