ЗМІ: Газової війни з Росією не буде, але буде довгий суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Газової війни з Росією не буде, але буде довгий суд

Енергетика
758
Цього року газової війни між Росією та Україною, аналогічної тим, що трапилися в 2006-му і 2009-му роках, не буде.
Як пише газета Сегодня, єдиний варіант, за якого ця війна може вибухнути - ліквідація НАК "Нафтогаз" і одностороння відмова від виконання газового контракту з Росією - схоже, поки знято з порядку денного.
Київ має намір піти іншим шляхом - оскаржити контракт в суді. Це теж конфліктний шлях, але цивілізований і відносно мирний - поки буде суд, контракт буде виконуватися.
Як відомо, президент України Віктор Янукович вчора заявив, що він сподівається вирішити питання про ціну шляхом переговорів, але якщо не вийде, то буде суд.
Відповідаючи на питання, скільки може тривати ця судова тяганина, колишній перший заступник генпрокурора, нині відомий адвокат Богдан Ференц у коментарі виданню заявив: "Розгляд справи в міжнародному арбітражному суді не має часових обмежень. Багато залежить від аргументів України. Якщо вона буде апелювати до цін на газ для Німеччини, то навряд чи таку мотивацію сприймуть - у німецького "Рургазу" з російським "Газпромом" свої відносини і, відповідно, ціни теж особливі, пільгові. А ми - як Балканські країни - бідні, але горді. Але якщо справу і приймуть, розглядати її будуть, на мій погляд, мінімум 6-8 місяців".
Джерела видання у владі в свою чергу заявили, що на час розглядів спробують протриматися на старих запасах, компенсувати різницю з бюджету, зменшити закупівлі газу, але ціни для населення не підвищуватимуть. При цьому сподіваються, що з Росією вдасться домовитися без суду.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас