У Франції дорожчає вища освіта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Франції дорожчає вища освіта

Казна та Політика
1631
Студентське життя у Франції стає дорожчим. До такого висновку дійшли дослідники з першої студентської профспілки - Unef. Вони з'ясували, як змінилася за рік сума обов'язкових витрат для студентів університетів та державних навчальних закладів.
"В цілому за рік вартість студентського життя зросла на 4,1%, що в два рази перевищує рівень інфляції", - йдеться в повідомленні Unef. Експерти заявляють, що це сталося передусім через підвищення вартості оренди житла.
За даними Unef, на сьогоднішній день тільки 7% учнів французьких вузів мають можливість жити в студентських гуртожитках, решта змушені знімати житло. Особливо гостро ця проблема стоїть для студентів, які навчаються в Парижі, де оренда нерухомості в порівнянні з 2010 роком зросла на 8,9%, склавши в середньому 772 євро. У провінції вартість оренди студентської нерухомості виросла на 1,9% і склала 611 євро.
52% французьких студентів вважають, що ситуація з житлом у Франції погіршується з року в рік. За статистикою, з труднощами оренди житла в останні роки стикаються чотири студенти з десяти.
Однак не тільки оплата житла вплинула на підвищення вартості студентського життя - протягом минулого року студенти стали більше платити за вступ, соціальне страхування і харчування. Міністр вищої освіти Лоран Вокьє, вступивши на посаду в кінці червня, підвищив вартість талона на харчування в університетських їдалень з 3 євро до 3,05 євро. На перший погляд збільшення може здатися незначним, проте в перерахунку на місяць воно відчувається набагато сильніше. Загалом витрати на харчування, за даними Unef, в 2011 році збільшилися на 8,4%, склавши 488 євро проти 450 євро минулого року.
Для вступу в програму, після закінчення якої дається ступінь "лісанс" (французький еквівалент ступеня бакалавр), студентам тепер потрібно платити на 1,7% більше (177 євро замість 174), за навчання за програмою майстра - на 3,4 % (245 євро замість 237), за програмою доктора - на 3,6% (372 євро замість 352). Соціальне страхування подорожчало на 3 євро, подолавши психологічний поріг в 200 євро, і склало 203 євро.
Поряд з цим Unef відзначає, що зараз більшість учнів французьких вузів не мають права отримувати стипендію - виплату від держави отримує тільки один з п'яти учнів французьких вузів. При цьому середня вартість навчання на місяць у Парижі на сьогоднішній день досягає 1000 євро, в провінції - 760 євро.
Все це призвело до того, що студенти стали більше працювати, заявляє Unef. Так, якщо в 2006 році на постійній зайнятості працювали лише 22% учнів вузів, то зараз ця цифра складає 68%. Крім того, намітилася тенденція скорочення кількості студентів з родин робітників і службовців.
Втім, міністр вищої освіти Лоран Вокьє не вважає, що вартість навчання у французьких вузах зросла незначно. "Зростання витрат на навчання до початку цього навчального року, безсумнівно, найнижче за останні п'ять років. Я не вважаю, що студентам живеться легко, але треба також оцінити, які зусилля ми докладаємо, щоб вирішити цю проблему. Якщо ж подивитися на інші країни Європи, то можна помітити, що бути студентом у Франції найдешевше", - заявив міністр.
Однак самі студенти впевнені - умови життя учнів вузів у Франції стають все гіршими і гіршими. 26% учнів у Франції зізналися, що постійно стикаються з труднощами і ледве зводять кінці з кінцями - їм не вистачає коштів на поточні витрати: харчування, квартплату, рахунки за електрику і т.п. А середньостатистичний студент живе на суму менше ніж 400 євро на місяць.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас