Іспанія змінила конституцію, щоб уникнути дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія змінила конституцію, щоб уникнути дефолту

Казна та Політика
558
Прем'єру Іспанії Хосе Луїсу Сапатеро вдалося домовитися з опозицією з приводу врегулювання проблеми держборгу. Іспанія змінила конституцію, щоб врятувати економіку країни від дефолту, передає Deutsche Welle.
"Змінена поправка до конституції стосується обмеження дефіциту державного бюджету", - повідомили представники влади. Це було однією з умов Європейського Центробанку (ЄЦБ), яка перешкоджала скупці випущених Мадридом боргових зобов'язань. Представники влади уточнили, що "за" зміну конституції проголосували 316 депутатів. "Проти" - 5. Усього в парламенті Іспанії 350 осіб.
Поправка свідчить, що до 2020 р. дефіцит бюджету центру, регіонів і комун не повинен бути вище 0,4% внутрішнього валового продукту.
Нагадаємо, що в серпні ЄЦБ викупив на суму в більш ніж 50 млрд дол державні облігації європейських країн, які відчувають значні фінансові труднощі у зв'язку з позамежною сумою боргу, в т.ч. Італії та Іспанії.
Ухваленню змін до Конституції передувало те, що уряд Іспанії досяг домовленості з опозицією з питання законодавчого обмеження величини держборгу і бюджетного дефіциту. Передбачалося, що консенсус політичних сил допоможе повернути довіру ринків до іспанських держпаперів.
Іспанія планує скоротити дефіцит бюджету до кінця 2011 р. до 6% від ВВП з 9,2% від ВВП в 2010 р., чому сприятимуть скорочення держвитрат на медицину, а також зміни календаря податкових виплат великих компаній. Нагадаємо, згідно з маастрихтськими критеріями (законодавчо встановлені стандарти зони євро), дефіцит урядового сектору бюджету країн Євросоюзу не повинен перевищувати 3% від ВВП. Згідно з пактом ЄС, держборг країн-учасниць не повинен перевищувати 60% ВВП.
Іспанія входить в кількість країн єврозони, що зазнають фінансові труднощі і відносяться до групи PIIGS (Португалія, Ірландія, Італія, Греція та Іспанія). Саме ці держави доставляють найбільших проблем своїм партнерам з валютного блоку, оскільки мають великий зовнішній борг і мало можливостей для його погашення (в основному через недостатнє зростання економіки).
Уряд Іспанії має намір довести бюджетний дефіцит країни до рівня в 3% від ВВП до кінця 2013 р. Для цього влада країни схвалила пакет екстрених заходів, що передбачає скорочення зарплат держслужбовців на 5%, а також зарплат ключових членів уряду Іспанії (у тому числі прем'єр-міністра) на 15%. Крім того, передбачено припинення індексації пенсій і заморожування низки соціальних виплат. Таким чином, за два роки уряд країни має намір заощадити близько 15,25 млрд євро.
За прогнозами експертів Єврокомісії, держборг Іспанії за підсумками 2011 р. складе 68,1%, а не 69,7% від ВВП, як очікувалося в листопаді. Прогноз щодо держборгу Іспанії на 2012 р. був також переглянутий у бік пониження з 73% ВВП в листопаді 2010 р. до 71% ВВП станом на середину 2011 р.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас