Держмитслужба за 8 місяців перерахувала до держбюджету майже 72 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держмитслужба за 8 місяців перерахувала до держбюджету майже 72 млрд грн

Казна та Політика
202
Державна митна служба України перерахувала до державного бюджету за серпень 2011 р. понад 12 млрд грн. Про це заявив голова Держмитслужби Ігор Калєтнік, повідомляє прес-служба відомства.
"Щодня митна служба перераховує до держбюджету майже півмільярда гривень. ...Станом на 31 серпня надходження митних платежів за склали 12,2 млрд грн. Це на 62% або на 4,7 млрд грн більше, ніж за серпень 2010 р.", - сказав він. В цілому за 8 місяців 2011 р. до бюджету було перераховано майже 72 млрд грн. За січень-серпень до бюджету понад завдання спрямовано близько 4,6 млрд грн.
Раніше Калєтнік розповів у своєму інтерв'ю, що його відомство домоглося того, що тривалість митного оформлення в режимі імпорту зменшилася в 5 разів (з понад 10 до 2 годин), в режимі експорту в 2 рази (до 50 хвилин), а обсяг операцій з офшорними посередниками постійно скорочується.
Нагадаємо, що в 2010 році митниця перерахувала до бюджету 86 млрд грн (у 2009 р. - 63 млрд грн). При цьому із загального обсягу всіх стягнутих в 2009 році податків і митних зборів 22% становили платежі від імпорту природного газу, а в 2010 році - лише 2,5% (оскільки в квітні уряд скасував стягнення ПДВ при розмитненні газу). Додаткові 21 млрд грн до бюджету надійшли від закриття контрабандних схем та декларування реальної вартості товарів.
Згідно з опитуванням Європейської бізнес-асоціації (ЄБА), ситуація з корупцією в митних органах у першому півріччі 2011 р. не покращилася в порівнянні з другим півріччям 2010 р. Так, 62% учасників опитування говорять про те, що ситуація на початку року залишилася без змін по відношенню до кінця минулого року. І ще 24% говорять про те, що ситуація погіршилася. Тільки 15% компаній в першій половині 2011 р. помітили поліпшення ситуації в цій сфері.
Корупція призводить до підвищеної уваги до митниці з боку правоохоронних органів. Нагадаємо, на початку червня СБУ почала оперативно-розшукові заходи щодо більшості керівників Київської регіональної митниці - однієї з найбільших митниць країни, діяльність якої перебуває під особистим контролем голови Державної митної служби. Крім того, на початку серпня співробітники СБУ затримали кілька десятків митників на митному терміналі Південної митниці в Одеському морському торговому порту. Втім, за підсумками затриманий лише один співробітник Південної митниці.
Нагадаємо, що в травні прем'єр-міністр України Микола Азаров закликав підприємців допомогти уряду в боротьбі з корупцією в податкових і митних органах. Звертаючись до голови Державної митної служби Ігоря Калєтніка, прем'єр-міністр сказав, що у разі виникнення питань до конкретного керівника в митниці, уряд гарантує, що той "негайно буде звільнений, і, якщо є підстави для кримінального переслідування, ним будуть займатися ті, хто за службовим обов'язком за це відповідає".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас