СБУ направила до суду справу колишнього тимчасового адміністратора "Родовід Банку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ направила до суду справу колишнього тимчасового адміністратора "Родовід Банку"

Кримінал
595
Службою безпеки України завершено досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього тимчасового адміністратора ВАТ "Родовід Банк" Сергія Щербини (99,9% акцій статутного фонду належить державі) у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст .365, ч.2 ст.366 КК України, передає прес-служба СБУ.
Слідством встановлено, що в 2009 році Щербина, перевищивши свої службові повноваження, уклав угоду з адвокатською компанією про надання правової допомоги і перерахував останній 301,6 млн грн, що призвело до значного матеріального збитку банку.
Встановлено також, що за попередньою змовою з директором однієї з комерційних структур та іншими особами, шляхом виготовлення та використання завідомо неправдивих документів під виглядом витрат на оренду і ремонт приміщень будинку в м. Києві, цією посадовою особою було розтрачено державні кошти на суму понад 44 млн грн.
Кримінальну справу сьогодні направлено до Генеральної прокуратури України для затвердження обвинувального висновку та направлення в суд для розгляду по суті.
Нагадаємо, Головне слідче управління СБ України в березні завершило розслідування кримінальної справи, порушеної стосовно тимчасового адміністратора АТ "Родовід Банк" і директора одного з товариств з обмеженою відповідальністю за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.28 та ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України. 14 березня 2011 р. тимчасовому адміністраторові банку висунуто звинувачення.
Крім того, раніше голова СБУ Валерій Хорошковський не виключав, що в рамках розслідування кримінальних справ за фактом зловживання в "Родовід Банку" можуть бути позбавлені недоторканності деякі депутати. "Він (Сергій Щербина), хоча і досить впливова посадова особа в банку, але ми не розглядаємо його як верхівку айсберга. Ми все-таки вважаємо, і знаємо про це, що були інші дійові особи, в т.ч. і з депутатського корпусу, які впливали на прийняття ним рішення. Зараз ми ці моменти досліджуємо, і врешті будемо звертатися до прокуратури з проханням зняти депутатську недоторканність з окремих депутатів", - підкреслив В. Хорошковський. Після цієї заяви, зробленої у вересні 2010 р., жодних звинувачень депутатами висунуто не було.
Нагадаємо, Щербина постановою правління НБУ від 12 травня 2010 р. № 233, відсторонений з 14 травня 2010 р. від виконання обов'язків тимчасового адміністратора "Родовід банку".
Раніше повідомлялося, що голова Державної фінансової інспекції України Петро Андрєєв заявив, що його відомство після переходу під контроль держави "Родовід Банку" виявило в ньому фінансові зловживання на суму більше 22,6 млрд грн.
"За матеріалами перевірки, в яких брала участь Держфінінспекція, було встановлено, що в "Родовід Банку" були встановлені порушення на суму 22 млрд 662 млн грн. Вартість виведених активів "Родоводу" в два рази перевищує суму заборгованості перед вкладниками банку, а це не більше 5 млрд", - повідомив він, додавши, що повернути активи фінустанови "цілком реально".
"Родовід Банк" був рекапіталізований на 8,4 млрд грн (99,99% акцій банку наразі належить державі), з яких 5,6 млрд грн призначалися для виплати вкладів фізичних осіб ліквідованого "Укрпромбанку". При цьому після переведення коштів вкладників "Родовід Банку" в "Ощадбанк", цей банк повернув вкладникам проблемного "Родоводу" понад 3,6 млрд грн. Частина коштів була переоформлена як вклади "Ощадбанку".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас