МінАПК: Восени і взимку дефіциту зернових і овочів в Україні не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МінАПК: Восени і взимку дефіциту зернових і овочів в Україні не буде

Аграрний ринок
346
Міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк переконаний, що осінньо-зимовий період пройде в Україні без дефіцитних коливань на ринку зерна і овочів. Про це він заявив журналістам перед початком сьогоднішнього засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна.
"Я впевнений, що осінньо-зимовий період пройде без великих коливань, крім тих сезонних, які відбуваються щорічно", - сказав міністр, додавши, що сьогодні "немає стурбованості щодо дефіциту сільськогосподарської продукції ні з одного сегменту".
За його словами, крупи та овочі в Україні вирощені з великим запасом, включаючи картоплю, однак сьогодні необхідно, щоб великі міста в українських регіонах повторили приклад Києва, сформувавши запас овочів на зиму. "Сьогодні найголовніша проблема в тому, що ми не можемо взимку дістати овочі для споживачів", - підкреслив Присяжнюк.
Водночас він відзначив, що на тижні в Україні проводиться близько 400 овочевих ярмарків, і це свідчить про те, що сам споживач заготовлює собі на зиму овочі і фрукти. Крім того, Присяжнюк повідомив, що в Міністерстві аграрної політики і продовольства вводиться правило складання щоквартального балансу за наповненістю запасів зерна і овочів.
Нагадаємо, що для захисту внутрішнього ринку зерна МінАПК ввело мита на його експорт. При цьому їх дія мит на експорт зерна, швидше за все, збережеться до кінця року. Мита на експорт зернових були запроваджені з 1 липня - держава побоювалося, що через те, що ціни на зерно в світі значно вищі, ніж в Україні, з країни буде вивезено занадто великий обсяг продукції. В результаті експорт з України практично припинився - в липні було зафіксовано його зниження в п'ять разів, до 300 тис. т, в порівнянні з 1,5 млн т в червні.
Зернотрейдери пояснюють, що не можуть конкурувати з компаніями з РФ, оскільки російське зерно мінімум на 30 дол/т дешевше за українське. Наразі встановлено мита на пшеницю розміром 9% від контрактної ціни (але не менше 17 євро/т), кукурудзу - 12% (не менше 20 євро/т), ячмінь - 14% (не менше 23 євро/т). Минулого тижня в Мінагрополітики заявили, що розробили проект змін до закону "Про митний тариф", який передбачає скасування мит.
Нагадаємо, що 6 серпня Присяжнюк заявив, що в Україні планується зібрати 60% продовольчого зерна від прогнозованого врожаю на рівні 50 млн т. Тим часом, в Україні завершено збирання ранніх зернових - зібрано і обмолочено 34,2 т зерна.
Зі свого боку Гідрометцентр не підтверджує прогноз МінАПК зі збору врожаю зернових в 2011 р. на рівні 50млн т. "За нашими оцінками, слід очікувати на загальний валовий збір зернових на рівні не більше 46-47 млн ​​т. Прогноз в 50 млн т занадто оптимістичний, і він не підтверджується нами", - заявив начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда.
Ситуація на ринку іншої сільгосппродукції також вселяє оптимізм. За словами керівника групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимира Лапи, в Україні посівні площі під картоплю збільшилися на 2% до 1 млн 439 тис. га, посівні площі під овочі відкритого ґрунту збільшилися на 8% до 497,7 тис. га. "Показники врожайності покращилися, так врожайність картоплі зросла на 7%... В кінцевому підсумку це відбивається на ціновій політиці, така продукція як картопля, морква, цибуля (це рання продукція), але оптові ціни на неї вже знаходяться в межах від 3 до 4 грн/кг і, очевидно, що з масовістю виробництва цієї продукції, ціни будуть ще нижчими", - сказав Лапа.
Крім того, знижується і обсяг імпорту сільгосппродукції. Україна за п'ять місяців 2011 року імпортувала 125 тис. тонн овочів і картоплі на загальну суму 86 млн грн.
"За п'ять місяців 2011 року в Україну було імпортовано 125 тис тонн овочів і картоплі на загальну суму 86 млн грн. Це на 38% менше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Україна споживає 6 млн 800 тис. тонн продукції, а імпортовано було 125 тис. тонн, тобто імпорт становить близько 2%. Цей обсяг не є критичним для України і не визначає стан усього ринку. Основними імпортерами є Туреччина, Польща, якісь обсяги завозяться з Китаю, Білорусі, і за плодами це - Італія, Греція та Іспанія. Це географія імпорту", - розповідає заступник директора департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Анатолій Розгон. Більше того, Україна стала третім найбільшим постачальником плодоовочевої заморозки на ринок Російської Федерації, обійшовши такі країни, як Голландія, Сербія та Бельгія, за обсягами поставок.
Також агентство "АПК-Інформ: овочі та фрукти" підвищило прогноз урожаю картоплі, згідно з яким надлишок картоплі на ринку України може перевищити рекордні 1 млн. тонн. На думку експертів, цей урожай цілком може стати рекордним в історії України. Вже зараз ціни на картоплю перебувають на рівні, який майже відповідає собівартості виробництва.
Нагадаємо, що за даними Держстату, обсяг сільськогосподарського виробництва в Україні за 7 місяців 2011 р. виріс на 9,1%. У цілому, уряд планує в 2012 р. збільшити обсяг сільськогосподарського виробництва на 5,7%. Про це йдеться в проекті державної програми економічного і соціального розвитку України на 2012 р. Зростання очікується, в тому числі, завдяки використанню інструментів державно-приватного партнерства. Крім того, планується збільшення виробництва рослинної продукції на 6,9% за рахунок зростання на 12,8% збору зернових культур (до 51 млн т), плодів та ягід на 6,1% (до 1,75 млн т) і нарощування виробництва продукції тваринництва на 4%, за рахунок збільшення вирощування худоби та птиці в живій вазі на 5,9% (до 3,23 млн т), виробництва молока на 1,8% (до 11,5 млн т) та яєць на 1,2% (до 17,4 млрд шт.).
Відзначимо, в Україні обсяг валової продукції сільського господарства в 2010 р. зменшився на 1,5% в порівнянні з 2009 р. і склав 100,5 млрд грн, в т.ч. у с/г підприємствах - 45,1 млрд грн (98,6% проти 2009 р.), господарствах населення - 55,4 млрд грн (98,4 %).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас