Експерти: Найближчими місяцями срібло продовжить дорожчати швидше, ніж золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Найближчими місяцями срібло продовжить дорожчати швидше, ніж золото

Фондовий ринок
733
За минулі десять років прибуток від вкладень в срібло значно перевищив дохідність від інвестицій у золото. За прогнозом аналітиків, попит на срібло буде продовжувати рости, і якщо раніше інвестори не розглядали цей цінний метал як тиху гавань, то останнім часом ситуація змінюється. У 2005 році лише 6% від світового споживання срібла припадало на різні інвестиційні інструменти, тепер цей показник зріс до 17%.
Вартість унції золота зросла з 275 дол у вересні 2001 року до піка в 1900 з гаком дол минулого тижня - зростання в 590%. Що ж стосується срібла, то за той же період ціна унції підскочила з 4,15 дол майже до 50 дол, а це приблизно 1100%.
Про таку прибутковість шанувальники інвестиції в акції та облігації можуть тільки мріяти. Фанати срібла впевнені, що і найближчими місяцями срібло продовжить дорожчати швидше, ніж золото. "Скоро срібло буде коштувати і всі 100 дол за унцію", - упевнений глава канадської інвестиційної компанії Sprott Asset Management Ерік Спротт.
Важливою перевагою срібла є те, що воно - прекрасний провідник тепла і електрики, і тому попит на нього з боку промисловості постійно зростає. За минулі роки сильно зріс інтерес до нього - за аналогією з ринком золота - і в рядах інвесторів. І це незважаючи на те що срібло, звичайно ж, не порівняти із золотом як надійним укриттям від загрози інфляції. За даними Silver Institute, частка світового споживання срібла, яка "упакована" в різні інвестиційні інструменти, зросла з 6% в 2005 році до сьогоднішніх більш ніж 17%. Примітно, що ціни на срібло проігнорували нинішній виток бюджетної кризи як у США, так і в Європі. У серпні вартість дорогоцінного металу виросла майже на 5%.
Втім, тим, хто замислюється про інвестиції в срібло, слід мати на увазі, що воно добувається, як правило, як побічний продукт при розробці золотих, мідних, цинкових і свинцевих копалень. Тому пропозиція на ринку срібла значною мірою залежить від попиту промисловості на кольорові метали. "Напряму з рудників компаній, які спеціалізуються саме на видобутку срібла, на первинний ринок срібла його надходить тільки 25%", - пояснює глава компанії Silver Wheaton Ренді Смолвуд.
Тому, за всього оптимізму аналітиків інвесторам необхідно пам'ятати, що ціноутворення на ринку срібла вкрай волатильне. Це свого часу продемонструвала "срібна бульбашка", яка голосно луснула в 1980 році на ринку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас