Суд повернув Києву 1,2 га землі на вул. Інститутській — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд повернув Києву 1,2 га землі на вул. Інститутській

Казна та Політика
316
Окружний адміністративний суд м. Києва визнав протиправним і скасував рішення Київської міської ради від 2007 року щодо земельної ділянки площею 1,2 га на вул. Інститутській, 3. Про це повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації.
Територія поруч з Міжнародним центром культури і мистецтв у 2007 р. була незаконно приватизована товариством з обмеженою відповідальністю "Історія міста". Товариство обіцяло побудувати на вул. Інститутській приміщення для Музею історії Києва, але нічого не зробило. На ділянці, яка вже кілька років огороджена непривабливим зеленим парканом, зараз розміщується платна автостоянка.
Нагадаємо, 13 квітня ц.р. Господарський суд м. Києва визнав недійсними рішення Київської міської ради щодо передачі земельних ділянок природно-заповідного фонду та історико-культурного призначення в столиці загальною площею понад 230 га. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).
Перше рішення стосується ділянки площею 99,74 га, що розташована в зоні охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту України (с. Пирогово, Голосіївський район м. Києва). Рішенням Київської міськради від 1 жовтня 2007 р. цей ділянка була передана кооперативу "Жітлодар", у тому числі 98,68 га безоплатно, для будівництва житла і 1,05 га в довгострокову оренду для рекреаційних цілей та благоустрою території.
Іншу ділянку, площею 130,72 га (в тому числі 105,71 га безоплатно у приватну власність для будівництва житла і 25,01 га в довгострокову оренду для рекреаційних цілей та благоустрою території) був переданий кооперативам "Медтехнік" і "Жилсервіс".
Згідно з висновком суду, такі рішення були схвалені всупереч вимогам Земельного і Житлового кодексу, законам "Про природно-заповідний фонд України", "Про охорону культурної спадщини".
Раніше, 31 березня ц.р. голова Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Попов заявив, що в Києві за період з 2007 - першу половину 2010 рр. було виділено понад 750 га землі без відповідно оформленої документації, що впорядковує землю. За його словами, мають місце випадки, коли на одному засіданні Київрада вносила з голосу і схвалювала рішення з роздачі до ста земельних ділянок за одне засідання. Також з 2007 р. - по липень 2010 р. близько 75 га землі київський було виділено безкоштовно фізособам, які в Києві не живуть.
"При цьому черга киян на оформлення землі навіть не зрушилася з місця. По злочинній схемі, яка протягом багатьох років діяла в місті, виділені земельні ділянки миттєво кілька разів перепродували і в кінцевому підсумку були сконцентровані в руках декількох осіб", - заявив Попов.
За його словами, штучно створений механізм розгляду земельних звернень зробив киян заручниками керівництва Київради, оскільки досі деякі звернення на "п'ять" дачних соток нерухомо лежать в Київраді з 2005 р., тоді коли окремим мешканцям вдалося оформити кілька га землі в центрі столиці.
"Фактично з початку 2007 р. по липень 2010 р. всі інвестиційно привабливі активи міської громади були продані або роздані за копійки. В результаті таких дій "молодої команди" і керівництва Київради бюджет міста недоотримав більше 75 млрд грн" - сказав Попов.
Також, за його словами, в період з 2007 року по липень 2010 р. Київська міська рада безкоштовно передала різним юридичним особам у власність 364 га рекреаційних земель заповідника "Жуків острів", і 415 га особливо цінних земель музею "Пирогово" і прилеглих зелених зон заповідника "Конча-Заспа".
Крім того він додав, що згідно з рішеннями Київради в довгострокову оренду з правом забудови різним фірмам були передані 464 га на Жуковому острові і 57 га, які входили до музею Пирогово і прилеглі території заповідника Конча-Заспи.
Також за словами голови КМДА, фактично за безцінь або в довгострокову оренду роздані приватним особам 1771 га земель зеленої зони.
"В цілому кияни втратили 34% від загальної площі парків, скверів і лісів. Щоб додати всьому цього вигляду законності Київрада 526 разів змінювала програму розвитку зелених зон Києва, виключаючи з неї ділянки, зайняті зеленими насадженнями, зараз на цих територіях встановлюють будівельні паркани, виривають дерева", - зазначив Попов.
Також він додав, що в цей же період ряд малих створених кооперативів безкоштовно отримали у власність понад 360 га резервних земель в житловому масиві Троєщина, передбачених для винесення промислових зон з центру міста.
У січні ц.р. перший заступник директора КП "Київський інститут земельних відносин" (КП КІЗО) Леонід Новаковський заявив, що вартість київської землі складає 330 млрд грн, а за ринковими цінами земельно-ресурсний потенціал Києва оцінюється майже в 2 трлн грн.
У вересні 2010 р. співавтор чинного Генплану Києва Сергій Дюжев заявляв, що під забудову житлових приміщень і комерційної нерухомості відведена велика частина ділянок, які відповідно до Генплану Києва віднесені до заповідних і зелених земельних ділянок столиці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас