Азаров пригрозив Путіну розірвати газовий контракт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров пригрозив Путіну розірвати газовий контракт

Енергетика
10048
Прем'єр-міністр Микола Азаров заявляє, що Україна розглядає можливість розірвати контракт щодо газу, укладений з Росією в 2009 році на 10 років. Про це він розповів в бесіді журналу "Корреспондент".
"Ви заганяєте нас в кут, з якого в нас всього один вихід - розрив контракту", - сказав Азаров російському прем'єрові Володимиру Путіну під час переговорів щодо газу. За словами Азарова, які наводяться журналом, уряд України вже проконсультувався з вітчизняними та міжнародними експертами щодо своїх перспектив у судовому позові з Москвою і готовий розпочати розгляд.
Прем'єр додає, що переговори вкрай ускладнюються непрозорістю ринку: Києву складно довести Москві, що ціна на газ для України завищена в порівнянні з іншими європейськими споживачами. На будь-яке твердження про нібито більш низьку ціну на блакитне паливо, наприклад, для Словаччини та Німеччини, документально підтверджене цими країнами, Москва парирує документами власного виробництва, з яких випливає, що ці держави купують газ за вищими цінами. У будь-якому випадку, вважає Азаров, Москва вже розуміє безвихідність становища Києва і необхідність йти на поступки зі свого боку.
Також, каже він, Київ не відкидає повністю варіант, за якого він дозволить РФ увійти в якісь зі своїх державних активів у випадку, якщо природа цієї угоди влаштує обидві сторони. Проте активи ці, зазначає прем'єр, в жодному разі не можуть бути підприємствами стратегічного значення.
За даними Азарова, ціна газу для України до четвертого кварталу досягне 388 доларів за 1 тисячу кубометрів. Більш того, Кремль погрожує підняти ціну до 500 доларів. Частково резолюція Кремля пояснюється, за словами багатьох російських і міжнародних експертів, як політичною доцільністю, так і наростанням взаємної антипатії Києва і Москви, говориться в матеріалі.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас