S&P: Паніка на ринках почалася до зниження рейтингу США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Паніка на ринках почалася до зниження рейтингу США

Фондовий ринок
843
Настрій на світових ринках акцій зіпсувалося ще до того, як Standard & Poor's (S&P) скоротило кредитний рейтинг США до "AA+" з "AAA", заявив у п'ятницю, 26 серпня, глава підрозділу суверенних рейтингів агентства Девід Бірс.
S&P позбавило США найвищого рейтингу 5 серпня, загостривши паніку на світових фондових ринках, раніше постраждалих через європейську боргову кризу і побоювання про можливу рецесію в Сполучених Штатах.
"З нашої точки зору, це зайве спрощення - говорити, що це сталося через зниження рейтингу, зробленого S&P", - сказав Бірс, маючи на увазі думку, що рішення агентства викликало волатильність на ринках.
Світовий індекс акцій MSCI упав на 17% із травневого максимуму, оскільки ринки втратили віру в здатність політиків по обидва боки Атлантики подолати боргові проблеми.
Так фондові торги в Європі 26 серпня 2011 р., відкрилися пониженням провідних індексів напередодні виступу глави Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке, яке відбудеться сьогодні. Ринок чекає від ФРС на конкретні кроки та подальші заходи (або натяк на них) щодо стимулювання економіки, незважаючи на те, що американський Центробанк на початку місяця пообіцяв утримувати мінімальну облікову ставку протягом як мінімум двох років.
Індекси на українських біржах після відкриття також демонструють падіння, що в свою чергу є реакцією на американські події: фондові торги в США 25 серпня завершилися зниженням провідних індексів більш ніж на 1,5%. На закритті минулих торгів вони опустилися в "червону" зону через відновлення побоювань щодо ситуації в Європі. Хвилювання біржових гравців обумовлено циркулюючими по ринку чутками про те, що в умовах боргової кризи в зоні євро рейтингові агентства можуть знизити кредитний рейтинг Німеччини - найбільшої економіки в Європі. Деякі аналітики також відзначають, що зниження рейтингів може торкнутися також і Франції.
Таким чином, багато інвесторів песимістично оцінюють майбутнє розвинених економік, особливо країн єврозони, де найбільшою небезпекою є поширення боргової кризи, яка поглинула Грецію, Португалію та Ірландію, на більші економіки, такі як Іспанія та Італія.
"Ми чекаємо, щоб дізнатися, чи зможуть уряди діяти спільно і вирішити як короткострокові, так і довгострокові проблеми", - сказав Бірс під час дискусії за круглим столом в Сінгапурі.
Одне з трьох найбільших рейтингових агентств S&P також відзначає, що прогноз для азійських держав стабільний, але демонструє деякі знижувальні ризики.
Більшість азійських держав, таких як Сінгапур, Південна Корея чи Тайвань, багато експортують в європейські країни, можуть постраждати, якщо економіка США або європейських країн буде як і раніше сповільнюватися, сказала Олена Окоротченко, керівний директор S&P.
Зазначимо, Китай, найбільший експортер у Європу, а так само найбільший у світі власник держоблігацій США, поставився до вердикту S&P 5 серпня вельми недвозначно.
На початку серпня ц.р. китайські економісти заявили, що зниження довгострокового кредитного рейтингу США становить величезну небезпеку для фінансових ринків і може підштовхнути Китай до екстреного пошуку інших об'єктів для вкладення коштів.
За словами голови Інституту аналізу державних резервів Китаю Лі Цзі, в середньостроковій перспективі те, що трапилося може спричинити за собою хаос на фінансових ринках. Що ж стосується Китаю, то найбільше постраждають його державні резерви. Аналітики відзначають, що наразі значна частина золотовалютних резервів Піднебесної, обсяг яких складає 3,2 трлн дол, припадають на казначейські облігації США.
"Китаю, найімовірніше, доведеться шукати нові об'єкти для інвестицій, тому що держоблігації США більше не здаються нам надійними. Існує цілий клас фінансових інструментів, які не мають рейтингу на рівні ААА, але ступінь надійності яких перевищує АА+", - зазначив Лі Цзі.
Нагадаємо, владі США на початку серпня, після довгих дебатів, вдалося схвалити поправки, які дозволяють збільшити верхню межу обсягу державних запозичень. Завдяки вжитим заходам країні вдалося уникнути технічного дефолту, проте одне з трьох найбільших кредитно-рейтингових агентств Standard and Poor's все ж знизило американський рейтинг до рівня "АА+". В агентстві уточнили, що причиною зниження рейтингу послужили побоювання щодо зростання бюджетного дефіциту та державного боргу країни. Даний факт призвів до просідання ринку цінних паперів в середньому на 5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас