Азаров: Україні зараз не потрібні 1,5 млрд дол від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Україні зараз не потрібні 1,5 млрд дол від МВФ

Казна та Політика
1288
Україні на сьогоднішній день не потрібен черговий транш МВФ. Про це на розширеному засіданні колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
Коментуючи заяву МВФ про те, що візит місії перенесено з кінця серпня на другу половину жовтня, Азаров зазначив: "Вчорашня заява МВФ говорить про те, що співпраця не просто продовжується, а активно розвивається. Реальна ситуація полягає в тому, що міністр фінансів міністр палива та енергетики заступник НБУ провели переговори з МВФ і домовилися, вони визначили як виконується програма і намітили терміни приїзду місії. Місія приїде для коректування й аналізу виконання програми".
"Абсолютно чесно сказав Президент Янукович про те, що програма виконується. Виникає питання, він (транш) нам потрібен зараз? Я відповідаю за фінанси країни, я відповідаю - не потрібен. Для чого я буду збільшувати зовнішній державний борг, для чого, хто мені може відповісти? Для чого я буду погіршувати параметри країни на міжнародних ринках і залучати ці 2-3 млрд дол речі, які йдуть не в бюджет і не на фінансування дефіциту бюджету, а на збільшення валютних ресурсів країни, на підтримку стабільності. У нас хіба є проблеми якісь?.. Гроші нам зараз, ще раз кажу, не потрібні. Якщо вони будуть потрібні, ми поїдемо до Вашингтона, поставимо певні умови, виконаємо ці умови і отримаємо транш. Жодних перешкод для цього не існує" , - резюмував прем'єр-міністр.
Також прем'єр відзначив, що Україні необхідно "угробити" 2012 р. на ліквідацію наслідків кризи 2008-2009 рр. Він підкреслив, що основною перешкодою для розвитку України була криза, а також борги. Водночас він відзначив, що зараз в країні нормальний настрій і України виходить з кризи: "У нас оптимістичний настрій, особливо по 2012 р.".
Нагадаємо, МВФ переніс візит своїх експертів до України на кінець жовтня. Фахівці повинні були надати Раді директорів фонду висновок про виділення чергового траншу кредиту за програмою stand-by.
За сприятливого збігу обставин наша країна повинна була до кінця року отримати ще 2 траншу за 1,5 млрд дол. Тепер же зможе отримати не більше 1,5 млрд дол, і не раніше другої половини листопада.
Для отримання третього траншу Україні спочатку необхідно було підвищити ціни на газ та провести пенсійну реформу. Обидві вимоги не виконані.
На початку серпня Нацкомісія регулювання електроенергетики, яка встановлює тарифи, оголосила, що ціна на газ для населення не підвищуватиметься до 2012 р. Більше того, хоча урядовий законопроект про пенсійну реформу був схвалений парламентом 8 липня, але президент поки так і не підписав його. Така істотна затримка може свідчити про те, що Янукович може наполягати на внесенні якихось правок, як це було минулого літа з проектом Податкового кодексу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас