Європейські біржові регулятори продовжили термін заборони на короткі продажі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські біржові регулятори продовжили термін заборони на короткі продажі

Казна та Політика
178
Біржові регулятори декількох європейських країн продовжили заборону на короткі продажі акцій низки провідних фінансових концернів. Заборона, зокрема, діє в Іспанії, Франції, Італії, Бельгії та Греції, повідомляє Deutsche Welle.
Біржові регулятори декількох європейських країн у четвер, 25 серпня, продовжили заборону, що закінчується в найближчі 48 годин, на так звані "короткі" продажі акцій низки крупних фінансових корпорацій і страхових концернів. Як повідомило агентство dpa, Франція, Іспанія та Італія продовжили заборону до 30 вересня. Ці заходи підтримали також Бельгія і Греція.
Раніше повідомлялося, що Німеччина буде наполягати на введенні загальноєвропейської заборони на незабезпечені "короткі" продажі акцій, держоблігацій і кредитних дефолтних свопів (CDS, інструмент, що страхує від дефолту за облігаціями).
До цього повідомлялося, що Єврокомісія (ЄК) незабаром завершить розробку нових правил ведення торгівлі акціями на фондових біржах Євросоюзу. За словами чиновника, в ЄС будуть заборонені операції з продажу без покриття акцій фінансових інститутів, включаючи банки і страхові компанії.
У свою чергу комісія США з цінних паперів і бірж (SEC) заявила, що не планує вживати заходів щодо зупинки коротких продажів фінансових акцій.
12 серпня Франція, Італія, Іспанія і Бельгія наклали заборону на короткий продаж фінансових акцій.
Держави зробили цей погоджений крок, намагаючись відновити довіру на ринках, підірвану чутками про поганий стан банків і високою вартістю запозичень. Франція заборонила короткі продажі 11 фінансових акцій на 15 днів, Іспанія захистила 16 акцій на 15 днів, Бельгія заборонила короткі продажі чотирьох фінансових паперів на той же період. Деталі італійського рішення поки невідомі. У числі банків, що потрапили в ці списки, французькі BNP Paribas і Societe Generale та іспанські Santander і BBVA.
Короткий продаж (short selling-) передбачає продаж акцій, узятих у позику у брокера, з розрахунку на падіння вартості паперів. У разі успіху інвестор повертає брокеру акції, викуплені за нижчою ціною, закриваючи "коротку" позицію з прибутком для себе. Незабезпечені ж ("голі") короткі продажі передбачають продаж акцій, навіть не взятих у позику у брокера.
Багато експертів і учасники ринку сумніваються в ефективності заборон на "короткі" продажі, які повсюдно вводилися під час фінансової кризи 2008-2009 рр.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас