Експерт розповів, як утримати ціни на скраплений газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, як утримати ціни на скраплений газ

Енергетика
418
Дворівнева аукціонна система і продаж балонного газу на середньостроковій основі дозволить досягти і утримувати прийнятний для населення рівень ціни на даний ресурс. Таку думку виданню "Дело" висловив представник аналітичного центру "Експертна рада" Гліб Простаков.
Він підкреслив, що на сьогоднішній день цінова ситуація і на паливному ринку України стабілізувалася, а вартість найпопулярнішої марки бензину А-95 коливається в межах 10-10,5 гривні за літр. При цьому, за словами Простакова, споживання бензинів і ДП впало, що говорить про те, що для багатьох власників авто ця цифра є, як мінімум, "некомфортною". Експерт зазначив, що в зв'язку з цим особливого значення набуває розвиток альтернативних видів палива, зокрема скрапленого газу (пропан-бутан). У нормальних умовах ціна автогазу складає близько 60% від вартості бензину, що є достатнім стимулом для встановлення газобалонного обладнання. "За інших цінових параметрів, вартість балона і послуг з його встановлення окупаються дуже довго і позбавляють автомобілістів стимулів переходити з бензину на газ", - підкреслив Простаков.
Експерт відзначив, що ринок автогазу в поточних умовах повинен стрімко зростати, що і відбувалося досі - ринок зростав на 15-25% щорічно. За його словами, вже найближчим часом Україна може вийти на третє місце (після Туреччини і Польщі) в Європі за обсягами споживання пропан-бутану. Цей вид палива не тільки відносно дешевий, але і більш вигідний з точки зору екологічності.
Разом з тим, пропан-бутанова суміш є не тільки альтернативою бензину, але також замінником природного газу, що використовується в побуті. Зокрема, мова йде про використання скрапленого газу в побутових балонах - багатьма сільськими жителями і дачниками.
Простаков повідомив, що потужності українських ГПЗ і НПЗ забезпечують потреби населення у скрапленому газі на 80-90%, інше покриває імпорт. Разом з тим, він прогнозує, що зі зростанням споживання проблема дефіциту пропан-бутану вітчизняного виробництва буде посилюватися. З іншого боку, соціально-економічна ситуація в селах не дозволяє постачати балонний газ за ринковими цінами. "Якщо вартість автогазу сьогодні - близько 240 гривень за балон, то ціна газового балона для побутових потреб - близько 130 гривень. Ця різниця зумовлена спеціальним режимом аукціонів продажу скрапленого газу", - пояснив експерт.
Він нагадав, система, що існувала в минулі роки, призвела до того, що підприємства-виробники скрапленого газу продавали його виключно за комерційними цінами, чим спровокували дефіцит балонного газу, що в свою чергу викликало протести населення. "Рішенням проблеми стало впровадження дворівневої аукціонної системи і продаж ресурсів на середньостроковій основі. Проведений в травні цього року перший подібний аукціон, визначив фіксовану ціну газу і ліміти його відпуску облгазам та сертифікованим організаціям, вирішив задачу забезпечення населення достатніми обсягами балонного газу за прийнятною ціною", - підкреслив Простаков. За його словами, така модель є своєрідним механізмом соціальної компенсації, який у нинішніх умовах зобов'язана підтримувати влада. Причому, впевнений експерт, в силу демографічної специфіки в селах, такі компенсації є адресними за визначенням.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас