Сьогодні в Україні святкують День державного прапора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні в Україні святкують День державного прапора

Казна та Політика
618
Сьогодні в Україні святкують День державного прапора України. Указ про встановлення Дня державного прапора України "на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України", який буде відзначатися щорічно 23 серпня, підписав 23 серпня 2004 року Президент Леонід Кучма.
З нагоди свята Президент України Віктор Янукович привітав український народ. "Під синьо-жовтими прапорами український народ стверджував віковічну мрію про свободу, державність і соборність. Саме цей стяг 20 років тому був внесений до сесійної зали Верховної Ради, що символізувало початок нової сторінки в історії - затвердження нової української державності.
Державний Прапор України є уособленням нашої національної єдності, честі та гідності... Ми повинні оберігати і поважати Державний Прапор України як національну святиню. Це наше конституційний і громадянський обов'язок", - йдеться у привітанні.
Відповідно до статті 20 Конституції України, державними символами України є Державний прапор України, Державний герб України та Державний гімн України. Державний прапор України визначається як стяг з двох однакових горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Державний прапор був затверджений постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 р.
Раніше День державного прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Так, 24 липня 1990 року, на флагшток перед будівлею Київської мерії був піднятий синьо-жовтий прапор, освячений у Софіївському соборі.
До Дня прапора приурочена серія заходів. Так, Президент Віктор Янукович сьогодні візьме участь у церемонії підняття Державного прапора України (вул. Банкова, 11), і в урочистостях з нагоди 20-ї річниці незалежності України (Національний палац мистецтв "Україна").
Крім того, сьогодні перед Ратушею Львова учасники львівської команди "Майданс" сформують живий прапор України. Підготовку над танцювальною постановкою вже завершили 500 осіб.
З цим днем пов'язана також і низка рекордів. Так, 22 серпня 2010 року в Тернополі була проведена акція "Ровесник Незалежності". На цій акції було розгорнуто довгий прапор України довжиною в 9,5 км і шириною 0,75 м. До акції були залучені 2010 учасників-ровесників Незалежності України.
Крім того, на цьому тлі відбувається навіть певна політична конкуренція. 20 серпня 2011 р. під час розгортання прапора розміром 45 на 30 м (1350 кв. м) на площі Свободи в Харкові стався конфлікт між прихильниками Партії регіонів і націонал-патріотичних сил. Під час розгортання прапора перешкодою став намет, який ставили активісти Партії регіонів, які також збиралися провести репетицію з розгортання свого прапора. Посунути свій намет регіонали відмовилися. Згодом сталася бійка але, врешті-решт, намет вдалося посунути. Після чого активісти Партії регіонів кинулися на людей, які розгортали прапор, і в результаті бійки регіонали порвали прапор у двох місцях. Вже на наступний день активісти Партії регіонів на тому ж місці розгорнули свій найбільший в Україні державний прапор розміром 70 на 50 метрів (3500 кв. м).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас