Євросоюз закликав Каддафі покинути свій пост — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз закликав Каддафі покинути свій пост

Казна та Політика
248
Євросоюз закликає главу лівійської Джамахірії полковника Муаммара Каддафі невідкладно покинути свій пост. Відповідну заяву зробив офіційний представник ЄС, передає Reuters.
Він також закликав заколотників, які увійшли до столиці країни та ведуть бої з лояльними до Каддафі військами, діяти відповідально і захищати мирне населення. Представник Євросоюзу оголосив також про початок консультацій з формування системи влади в Лівії після виходу Каддафі зі своєї посади.
Схожу заяву зробив і міністр закордонних справ Великобританії Алістер Берт. Він сказав, що Національній перехідній раді Лівії варто утриматися від репресій стосовно своїх політичних опонентів і військових противників та забезпечити в Тріполі громадський порядок. "Завданням першорядної важливості є збереження в місті громадського порядку, забезпечення поставок продовольства і води, наявності електропостачання, - заявив Берт. - Ми розраховуємо на те, що порядок буде встановлений в Тріполі якомога швидше. Поки ми не володіємо інформацією про репресії опозиції щодо прихильників режиму Каддафі".
У разі продовження опору повстанцям Лівії Муаммар Каддафі нестиме особисту відповідальність за "криваву лазню" в м.Тріполі. З відповідною заявою виступив глава Міністерства закордонних справ Італії Франко Фраттіні. При цьому він додав, що час переговорів з Каддафі закінчився і полковник повинен постати перед Міжнародним трибуналом в Гаазі.
У Тріполі, тим часом, тривають запеклі бої навколо резиденції полковника Каддафі. Представник заколотників Мохаммед Абдель-Рахман розповів, що опір силам опозиції чинять урядові танкові з'єднання, які висувалися з району Баб аль-Азізія, де розташована військова база. Очевидці, що знаходяться неподалік від зони боїв, повідомляють про серію потужних вибухів і кулеметні черги.
Раніше інший повстанець на ім'я Нассер повідомив, що війська Каддафі продовжують утримувати чотири райони Тріполі, що складає близько 15-20% площі міста.
Представник Перехідної національної ради Лівії Адель Дабеккі, в свою чергу, підтвердив захоплення повстанцями двох синів Каддафі - Сеіф аль-Іслама і Мухаммеда.
Напередодні повідомлялося, що противники Каддафі захопили великий військовий об'єкт в Тріполі - базу бригади Хаміса урядових військ, на якій знаходився великий склад зброї та боєприпасів.
Тоді ж міністр інформації в уряді Лівії Муса Ібрагім попередив про невідворотне кровопролиття, яке буде, якщо сторони негайно не почнуть переговори, оскільки, "якщо повстанці увійдуть до Тріполі, вони будуть керуватися не політичними цілями, демократією та правами людини, а жагою крові і помсти".
Також сьогодні Президент США Барак Обама зробив заяву у зв'язку з останніми подіями в Лівії. Він сказав: "Тріполі вирваний з лещат тиранії". Він висловив упевненість в тому, що режим Муаммара Каддафі досяг фінальної точки, і закликав полковника визнати свою поразку, відмовившись від влади. При цьому Обама пообіцяв, що США і їх союзники продовжать захищати лівійський народ і допомагати йому на шляху до побудови демократичного суспільства.
Можливість участі бундесверу в акції з підтримки стабільності в Лівії розглянуть і в Берліні. Про це заявив сьогодні міністр оборони ФРН Томас де Мезьєр. "Якщо до бундесверу звернуться з відповідним проханням, ми конструктивно вивчимо цей запит - так, як ми це робимо завжди", - заявив глава військового відомства в інтерв'ю газеті Rheinische Post.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас