Найдивніші валюти світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найдивніші валюти світу

Валюта
2532
Старі добрі монети і купюри, які в ходу в більшості економік, здаються вам банальними і нецікавими? Тоді вам варто ознайомитися з цією статтею, опублікованою на CNBC.com: у ній розповідається про найдивніші валюти світу.
Американець Девід Доті, співробітник одного з банків штату Пенсільванія, ось уже кілька років колекціонує монети, подорожуючи по всій земній кулі. У його великій колекції є унікальні і незвичайні екземпляри, які рідкісні навіть в самих країнах свого походження.
Отже, ось "хіт-парад" найдивніших і незвичайних валют.
10. Дерев'яні банкноти
Може, "купюри" з дерева і не дуже зручно носити в гаманці, проте саме за допомогою цих грошей Німеччина відновилася після Першої світової війни. У той час економіка країни була в обтяжуючому стані, і місцева міська влада почала друкувати так звані notgeld ("гроші для екстрених випадків") на найрізноманітніших матеріалах - дереві, алюмінієвій фользі, шовку і гральних картах. Такі гроші були в ходу доти, доки Рейхсбанк не почав знову випускати справжні банкноти.
"Потім німці зрозуміли, що в майбутньому колекціонери дорого дадуть за ці нестандартні гроші, тому почали виводити такі "банкноти" з обігу, замінюючи їх звичайними грошима", - пояснює Доті.
У його колекції є також монета, викарбувана зі шматка вугілля-антрациту.
9. "Смертний" долар
На сьогодні долар - найбільша світова валюта, однак так було не завжди. Перш ніж знайти свою нинішню цінність, долару довелося чимало постраждати від фальшивомонетників.
"Коли колоністи тільки-но почали обживатися на Американському континенті, долари було легко друкувати. Друкарень було багато, гроші виглядали просто, та й з фальшивомонетниками боролися не особливо активно. Так як же захиститися від напливу фальшивок? А просто: надрукувати на купюрах "Смерть за фальшивомонетництво" (To Counterfeit is Death). Всі перші 13 колоній надрукували ці слова на купюрах, щоправда, з часом цей напис змінився вже знайомої всім "На Бога уповаємо" (In God We Trust). Однак до віри в Бога актуальніше було все-таки покладатися на ефективність смертної кари", - розповідає колекціонер.
8. Гроші-"марки"
Ми звикли сприймати гроші як універсальну цінність - тобто як цінність, яку можна обміняти на будь-які товари і послуги. Однак універсальні гроші далеко не завжди. У деяких країнах за певний різновид грошей можна було купити тільки певний товар - скажімо, лише буханець хліба або ділянку землі. Ця в'єтнамська купюра - яскравий тому приклад. "Працювала" вона за тим же принципом, що і продуктові талони.
Ось що розповідає про історію в'єтнамської купюри Доті: "По краях її розташовано безліч розділених перфорацією купонів, відірвавши які, можна було купити будь-який одяг. Можна було відірвати таким чином гроші на сорочку або пару штанів. Номінали цих купюр вимірювалися в предметах гардеробу".
7. Їстівні валюти
Сіль - одна з найдавніших платіжних одиниць. Навіть англійське слово salary ("платня") походить від латинського salarium - тобто, гроші, які видавалися давньоримським солдатам на купівлю солі. Також сіль була валютою в Середньовіччі у народів, які населяли пустелю Сахару, і широко використовувалася в цій ролі в Східноафриканському регіоні. Справжність цієї валюти легко визначали, лизнувши її, а на здачу можна було відколоти від великого шматка менші шматочки. В колекції Доті - блок з кам'яної солі, якому вже 1500 років.
Серед інших незвичайних їстівних валют - кульки з куркуми, загорнуті в кокосові волокна (вони в ходу на Соломонових островах); какао, або какао-боби, колись дуже поширені в ролі грошей на території нинішньої Мексики і в цілому в Центральній Америці; італійський твердий сир-пармезан Парміджано Реджано, який цінувався так високо, що його використовували як валюту, а італійські банки брали його як заставу.
Існувала й неїстівна валюта - отруйні насіння одного з місцевих дерев, що були в ходу в Бірмі. Погодьтеся, це реальне спростування розхожої приказки про те, що гроші не ростуть на деревах.
6. Купюра з найбільшим номіналом
Переживаєте через інфляцію? Тоді вам варто виконати невеликий історичний екскурс в післявоєнну Угорщину. Нинішня інфляція ніщо в порівнянні з тодішньою: ця купюра, випущена в Угорщині в 1946 році, має номінал в 100 мільйонів мільярдів пенго.
Так-так, саме так: 100 000 000 000 000 000 000 пенго.
(Що в перекладі на тодішню американську валюту становило 20 центів).
5. Монгольський Кеннеді
Цікаво, про що подумали б нащадки Чингісхана, які мирно пасуть своїх яків у монгольських степах, якби, підкинувши монету в 500 тугриків 2007 року випуску, вони побачили на її реверсі... зображення американського президента Джона Ф.Кеннеді?
І які думки відвідали б їх, якби вони натиснули на крихітну кнопку на грудях президента і почули б уривок з його знаменитої промови "Я - берлінець", виголошеної ним у 1961 році біля Берлінської стіни?
Втім, навряд чи ми коли-небудь про це дізнаємося, тому що колекціонери швидко прибрали ці монети до рук - так монети явно і випускалися в розрахунку на це. Кеннеді, до речі, гаряче любили в Монголії за те, що він послав туди добровольців з Корпусу миру.
4. Диктатор без голови
Африканська держава Заїр, нині відома як Демократична республіка Конго, не має в своєму розпорядженні зайвих грошей. Тому після повалення режиму диктатора Джозефа Мобуту в 1997 році новий уряд не поспішав витрачатися на випуск нових грошей. Він вчинив набагато економніше, зібравши безліч купюр вартістю в 20 тис. Заїрі і вирізавши з них обличчя Мобуту.
3. Білячі шкурки
Напевно, Товариству захисту тварин це б не сподобалось, але факт залишається фактом: у середньовічній Росії ходовою валютою були білячі шкурки. Причому настільки ходовою, що у справу йшли навіть мордочки, кігтики і вушка звірків - ними користувалися як дрібними монетами.
Доті вважає, що в цій валюті були і свої переваги: "Під час повальної епідемії чуми Росія постраждала менше, ніж інші країни. Біляча шерсть кишіла паразитами-переносниками чуми, і, знищуючи білок, росіяни багато в чому себе убезпечили".
2. Свята вода
Монетний двір острівної держави Палау по-своєму переосмислив девіз "На Бога уповаємо", випустивши в 2007 році срібний долар з зображенням Діви Марії і з запаяним в корпус монети мініатюрною посудиною зі святою водою, взятою з чудотворного Лурдського джерела у Франції. А на наступний рік там же була випущена ще одна серія монет, присвячених 150-річчю явлення Діви Марії в Лурдському гроті.
Втім, це не єдина монета, чиє оформлення включає в себе нестандартні матеріали. Монетний двір Палау також випускав монети з вкрапленнями перламутру і з упаяними частинками метеоритів. Однак Островам Кука вдалося перевершити Палау в цьому плані: вони випустили монету з вбудованим мініатюрним плоскоекранним телевізором, на моніторі якого демонструється відеокліп за участю винахідника телебачення Дж.Берда на честь чергової річниці винаходу телемовлення.
1. Камені раї
На острові Яп, розташованому на Соломоновому архіпелазі, можна знайти найдивнішу і найбільшу (в буквальному сенсі) грошову одиницю - камені раї. Так, такі монети просто так в кишеню не покладеш: ці гігантські диски з вапняку з отвором в середині досягають 12 футів (приблизно 3,7 метра) в діаметрі, а вага їх - до 8 тонн.
На Япі недостатньо вапняку для "карбування" таких монет, і тому тубільці з ризиком для життя плавали на каное на сусідній острів Палау, висікали там брили вапняку і доставляли їх точно так само по морю назад додому.
"Частково цінність цих монет в їх габаритах, але по-справжньому цінні вони тому, що їх з таким трудом вдавалося добути, особливо якщо подумати, скільки людей через них загинуло", - пояснює Доті.
Що ж до "обігу" цих монет, то вони, як правило, залишаються на одному і тому ж місці, лише власники їх змінюються час від часу.
"Як тільки монету встановили у визначеному місці, рухати її вже не можна. Але при цьому весь острів знає, хто їх власник, тому що передача монети у власність супроводжується урочистою церемонією. Переміщення бітів інформації за допомогою комп'ютерів не так вже відрізняється від цього способу поводження з грошима. Тобто біти інформації переміщуються насправді чи гроші просто змінюють власника номінально?" - розмірковує Доті.
Експорт каменів раї заборонений урядом острова Яп. Один з небагатьох каменів, які все-таки залишили територію острова, знаходиться в лобі Банку Канади в Оттаві.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас