Експерт: Осінь стане випробуванням для української гривні без кредитів МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Осінь стане випробуванням для української гривні без кредитів МВФ

Валюта
1490
Українська валюта, що опустилася в серпні до позначки 8 гривень за долар, може затриматися на цьому рівні до середини вересня, а динаміка четвертого кварталу залежить від співпраці країни з Міжнародним валютним фондом, цін на імпортований з Росії газ і припливу валютної виручки від експорту аграрної продукції, вважають експерти.
"При оптимістичному сценарії нам до середини вересня нічого не загрожує, далі - жовтень-листопад - залежатиме від того, що буде вирішено з МВФ", - сказав директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Уряд і місія МВФ з 29 серпня до 9 вересня проведуть у Києві переговори про відновлення кредитів в рамках програми stand-by, призупинених у цьому році через невиконання обіцянок України розпочати пенсійну реформу і підвищити тарифи на газ для населення. МВФ в липні 2010 року схвалив програму на суму понад 15,5 млрд доларів, за якою Київ може в 2011 році щокварталу отримувати приблизно по 1,5 млрд доларів. Україна втратила таку можливість у першому півріччі, і поки немає впевненості, що у вересні переговори завершаться успішно.
"Якщо МВФ у вересні дасть нам гроші, то можна спокійно утримувати курс 8 гривень до кінця року", - вважає і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
На думку експертів, кредити МВФ допоможуть Україні покрити дефіцит зовнішньої торгівлі, який за перше півріччя склав 1,801 млрд доларів у порівнянні з профіцитом на суму 634 млн за аналогічний період минулого року. Позитивне сальдо торгівлі послугами в розмірі 3,709 млрд доларів у першому півріччі цього року не змогло компенсувати дефіцит торгівлі товарами, що збільшився до 5,510 млрд доларів, або більш ніж в два рази до аналогічного періоду минулого року.
"Також багато залежатиме від динаміки надходжень валюти від експорту сільгосппродукції та витрат на енергоносії. Але глобальних передумов для девальвації гривні немає", - додав Козирєв.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас