Азаров: Плани щодо скорочення видобутку нафти нас не влаштовують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Плани щодо скорочення видобутку нафти нас не влаштовують

Енергетика
341
Прем'єр-міністр Микола Азаров відзначає, що завдання ПАТ "Укрнафта" - негайно стабілізувати ситуацію, і виходити на траєкторію розвитку та збільшення видобутку нафти. Про це глава уряду заявив під час зустрічі з головою правління "Укрнафти" Пітером Ванхеке, повідомляє прес-служба Кабміну.
"Нас не влаштовують ніякі плани скорочення видобутку нафти. Нам потрібно виходити на стабілізацію. Протягом найближчих двох-трьох років "Укрнафті" необхідно всі свої вільні ресурси спрямовувати на розвиток", - вважає Азаров.
Для досягнення результату, за його словами, "Укрнафті" необхідно розробити ряд заходів щодо збільшення видобутку нафти. "І уряд, і міністр енергетики та вугільної промисловості будуть активно в цьому сприяти компанії", - запевнив Азаров.
Зі свого боку прем'єр-міністр висловив готовність провести нараду за участю менеджменту "Укрнафти", представників органів виконавчої та місцевої влади щодо скорочення бюрократичних процедур по отриманню ліцензій на проведення буріння. "З моменту проведення наради до моменту видачі ліцензій ми встановимо жорсткі терміни, і будемо контролювати", - зазначив глава уряду.
Азаров також підкреслив доцільність впровадження новітніх прогресивних технологій по збільшенню видобутку нафти, зокрема, таких як горизонтальне буріння і гідророзрив: "Нам потрібно це широко впроваджувати". При цьому він пообіцяв підтримку щодо участі компанії в проектах з розробки сланцевого газу та шахтного метану, доручивши протягом двох тижнів підготувати відповідні проекти.
Крім того, Азаров підтримав ідею голови правління "Укрнафти" щодо виходу на IPO. "Це реальний інвестиційний ресурс - розміщення частини активів компанії на IPO", - підкреслив глава уряду, зазначивши, що це питання необхідно добре вивчити.
Нагадаємо, у першому півріччі Україна скоротила видобуток нафти з конденсатом порівняно з таким же періодом 2010 р. на 5,4% - до 1 млн 678,3 тис. т. Видобуток нафти знизився на 3,9% - до 1,22 млн т. У червні 2011 р. видобуток нафти з газовим конденсатом скоротився в порівнянні з червнем 2010 р. на 5,9% - до 273,1 тис. т.
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" скоротила видобуток нафти в першому півріччі на 6% - до 1 млн 541,8 тис. т. У тому числі публічне АТ "Укрнафта" скоротило видобуток нафти з газовим конденсатом в першому півріччі 2011 р. на 8, 2% - до 1 млн 148,6 тис. т. Державне АТ "Чорноморнафтогаз" збільшило видобуток нафти з конденсатом на 1,3% - до 39,8 тис. т.
У 2010 р. видобуток нафти в Україні скоротився на 11,5%, в порівнянні з 2009 р., до 2,566 млн. т.
Експерти вважають, що рівень видобутку і газу, і нафти в Україні падає через недостатні вливання коштів у розвиток галузі в останні 10 років. "Якщо "Нафтогаз" щорічно вкладав приблизно 300 млн дол в розвідку нових родовищ, а в дійсності галузь потребувала як мінімум 500-600 млн. дол. щорічних вливань, відповідно цих 300 млн. вистачало на елементарну "підтримку штанів" галузі", - сказав експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, коментуючи перспективи розвитку газонафтових розробок в Україні та нещодавню домовленість про спільну розробку українських родовищ НАК "Нафтогаз України" та італійської компанії ENI S.р.A.
Угода передбачає можливість участі ENI S.р.A. в розвідці, комерційній розробці, дослідно-промисловому та промисловому видобутку вуглеводнів на розвіданих територіях.
ВАТ "Укрнафта" - українська нафтогазовидобувна компанія, якій належить більше 86% видобутку нафти, 28% газового конденсату і 16% газу від загального видобутку вуглеводнів в Україні. 50% + 1 акція "Укрнафти" належить ГК НАК "Нафтогаз України", 42% акцій контролює група "Приват", співвласником якої є Коломойський.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас