Точка зору: Від приватизації української енергетики виграє споживач — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Від приватизації української енергетики виграє споживач

Енергетика
352
Заявлена урядом приватизація теплової генерації і обленерго повинна розглядатися в контексті переходу на ринкову модель енергоринку. Таку думку висловив директор відділу аудиторських послуг для підприємств промислового сектора компанії KPMG Дмитро Алєв.
"Приватний власник ефективніше діє в інтересах самого підприємства, він буде робити все можливе для оптимізації, тобто скорочення витрат і збільшення доходів, а також збільшення якості послуг для створення додаткових доходів", - відзначає він.
На думку Алєва, в довгостроковій перспективі, враховуючи очікуваний перехід на ринкові рейки моделі енергоринку, яка передбачає прямий контакт постачальника і споживача, приватні компанії будуть більш гнучкими. "І в боротьбі за споживача повинні будуть пропонувати кращу якість і вартість послуг", - говорить він.
Для генерації дуже важлива стабільність поставок та їх контрольована вартість, - вважає Алєв. "Приватний власник буде сам контролювати цей аспект, у той час як керівництво держкомпаній сильно залежить від рішень профільного міністерства, потреб суміжних підприємств, наприклад, вугільних, і не завжди може забезпечити максимально ефективні з економічної точки зору постачання", - розповідає він. За його словами, коли тарифи будуть диктуватися вільним ринком, у генерації буде стимул знижувати витрати і підвищувати якість послуг, а також розширювати їх перелік у боротьбі за споживача.
Нагадаємо, Кабінет міністрів передав Фонду держмайна держпакети акцій двох енергогенеруючих та енергопостачальних дев'яти підприємств, яких планується продати в 2011 році. Серед них 25% акцій "Дніпроенерго" і 45,1% акцій "Західенерго", а також по 50% акцій "Вінницяобленерго", "Дніпрообленерго" та "Закарпаттяобленерго", 46% акцій "Черкасиобленерго", по 45% акцій "Крименерго" і "Чернівціобленерго", 40,06% акцій "Донецькобленерго", 25,99% акцій "Тернопільобленерго" і 25% акцій "Київенерго".
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас