ДАІ може заарештувати за відмову передати права — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДАІ може заарештувати за відмову передати права

8072
Відмова передати в руки інспектору Державної автоінспекції документи водія може бути трактована як злісна непокора працівникам міліції. Про це йдеться у відповіді управління ДАІ Києва на запит видання "Дорожній контроль".
Як відомо, зміни в законодавстві, які передбачали скасування техогляду, також передбачають скасування обов'язки водія передавати інспектору ДАІ права та реєстраційний документ на автомобіль. Відповідно до закону тепер досить їх тільки надати.
У публікації наголошується, що ст.126 Адміністративного кодексу передбачає відповідальність за відмову водія надати для перевірки документи працівнику ДАІ. Однак у міліції вирішили трактувати непередачу документів і за ст.185 - "злісна непокора законному розпорядженню працівника міліції".
Санкція цієї статті передбачає накладення штрафу від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.
"Відповідь ДАІ - це настільки жахлива юридична дурість, що коментувати її грамотному юристові просто огидно. Справа в тому, що згідно з Конституцією громадянин не може бути притягнутий двічі до юридичної відповідальності за одне правопорушення", - йдеться в публікації.
Нагадаємо, що 6 липня Верховна Рада України схвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень" у другому читанні. За ухвалення в цілому відповідного законопроекту проголосували 262 депутата за мінімально необхідних 226.
8 липня Президент України Віктор Янукович підписав цей закон. Закон набув чинності 13 серпня.
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас