Восени комуналка в Києві може подешевшати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Восени комуналка в Києві може подешевшати

650
Київ збирається перейняти досвід Одеси. Місцеві депутати прийняли рішення знизити квартплату на 10%. Жекам веліли економити на електроенергії, канцтоварах, скоротити непотрібні ставки, - пише газета "Сегодня".
Крім того, житлові контори повинні були переглянути послуги, які входять в квартплату, і відняти від них ті, які ними не надаються. Наприклад, вкручування лампочок в під'їздах - в Одесі, так само як і в Києві, мешканці це роблять частіше самі. В результаті в цьому місяці у одеситів "полегшали" платіжки. Якщо квартплата у них становила 1,75 грн. за кв. м, то тепер - 1,44 грн. (в Одесі немає диференціації, як в Києві). Загалом за квартиру економія вилилася в 5-10 грн. Але це тільки початок - квартплату збираються знизити ще на 25%. Для цього в місті проводяться громадські слухання, на яких мешканці можуть висловити свої пропозиції - як зменшити тарифи.
Наприклад, одесити можуть відмовитися від прибирання під'їздів. Все одно жеківські працівники роблять це абияк. Під'їзд можуть прибирати самі мешканці по черзі. Те ж саме стосується миття вікон у під'їзді. "Вперше в Одесі влада не підвищує, а знижує плату за утримання будинків і прибудинкових територій, - каже мер Одеси Олексій Костусєв. - З 2008 року вдвічі зросла інфляція, ми повинні були підняти тариф ще раз, але замість цього знижуємо квартплату. Так уявляєте, скільки крадіжки було закладено в тарифах, якщо ми при подорожчанні всього зменшуємо, а не підвищуємо тариф?"
Київські депутати теж збираються обговорити зниження тарифу. "У вересні, на першій же сесії ми заслухаємо звіт якраз про інвентаризацію тарифів, - розповів глава фракції ПР у Київраді Олексій Омельяненко. - Приберемо з них все зайве, і плата може скоротитися". А прибрати є що. Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак каже, що деякі ЖЕКи примудрилися в тариф людям закласти навіть обслуговування власних авто. А в міській прокуратурі сказали, що деякі ЖЕКи порахували киянам роботу двох двірників, коли насправді територію прибирав тільки один. За словами Олексія Омельяненка, зараз в Києві ведеться робота з мешканцями. "Якраз з ними обговорюють, від яких послуг можна відмовитися заради того, щоб заощадити на квартплаті. Тому платіжки можуть ще подешевшати", - говорить депутат.
У прес-службі мерії виданню сказали, що підтримують ідею, щоб мешканці самі вирішували, які послуги їм не потрібні. "Якщо хочуть заощадити на прибиранні сходових клітин і прибирати їх самі, то будь ласка", - заявляють у мерії.
У середньому за 1 кв. м у столиці платять 2.80 грн. Якщо квартплата знизиться на 10%, то за квартиру в 50 кв. м замість 140 грн. можна буде заплатити 129 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас