ЗМІ: Переговори президентів Росії та України закінчилися провалом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Переговори президентів Росії та України закінчилися провалом

Енергетика
4684
Зустріч президента Росії Дмитра Медведєва з президентом України Віктором Януковичем у Сочі завершилася провалом: сторони не змогли домовитися з жодного питання. Російська газета "Коммерсант" пише, що період стабільності у відносинах Росії та України, що почався з приходом до влади в Києві Віктора Януковича, завершився, а уряди двох країн вже готуються до нового газового протистояння.
Київ вимагає від Росії зниження цін на газ, а Москва готова йти на поступки тільки в обмін на газову трубу і приєднання України до Митного союзу. Газета "Московские новости" зазначає, що як інструмент тиску на партнерів українське керівництво розглядає судовий процес над екс-прем'єром Юлією Тимошенко, яку звинувачують у перевищенні службових повноважень при підписанні "Газпромом" і "Нафтогазом" в 2009 році контрактів на постачання і транзит газу .
Саме перегляду цього контракту, через який Україна платить за газ дорожче, ніж споживачі в ЄС, і домагається Київ. При цьому Україна не виключає подання позову до Росії з тим, щоб спробувати розірвати газові контракти.
При цьому Київ послідовно ухиляється від інтеграційних проектів з Москвою. Україна не готова брати участі ні в об'єднанні "Газпрому" і "Нафтогазу", запропонованого Росією, ні в Митному союзі РФ, Білорусі та Казахстану. Більше того, Україна почала переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі.
Зустрітися Медведєв і Янукович, як раніше відзначав "Коммерсант", повинні були ще десять днів тому. Президент РФ збирався відзначити День ВМФ в Севастополі, але візит на Україну він зумовив підписанням угоди по об'єднанню "Газпрому" і "Нафтогазу". Київ з умовою не погодився, а тому замість Севастополя Дмитро Медведєв відправився відзначати свято в Балтійськ. У підсумку на розмову з колегою Янукович був змушений приїхати до Сочі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас