Україна починає промисловий видобуток золота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна починає промисловий видобуток золота

1239
З цього року в Україні почнеться промисловий видобуток золота. Про це повідомив глава Державної служби геології і надр Едуард Ставицький.
"Україна за своїми прогнозними ресурсами, щоб фахівці не почали мене звинувачувати у якихось перебільшеннях, володіє близько 2,5-3 тисячі тонн золота. Це родовища в Карпатах - близько 400 тонн, Великий Донбас близько 500 тонн, ресурс Кіровоградської, Дніпропетровської, Крим. Вивчено родовища, ресурсні оцінки вже є. І з урахуванням такого великого зростання цін на золото у світі, зараз готуються передпроект. Ми спробуємо вже цього року добути першу партію українського золота", - сказав він.
Глава Держгеонадр зазначив, що промисловий видобуток золота в Україні почнеться в двох регіонах. "Це Західна Україна і Кіровоградська область", - сказав він.
На думку Ставицького, Україні слід розвивати видобуток золота власними силами, а якщо і залучати інвесторів, то з мінімальною участю. Говорячи про собівартість видобутку золота в Україні, Ставицький заявив, що 1 грам українського золота буде коштувати не більше 150 гривень.
"Знаєте, скільки сьогодні коштує грам золота? Близько 400 гривень. Я не побоюся сказати, нехай фахівці спростують, приблизно собівартість грама золота з видобутку буде 100 - максимум 150 гривень. Україна на рік завозить близько 5 тонн золота. Ми могли б на 1/3 скоротити імпортну складову. Сьогодні все золото ми закуповуємо", - сказав він.
Відповідаючи на питання, коли Україна зможе вийти на рівень видобутку золота обсягом 1 тонна на рік, глава Держгеонадр зазначив, "думаю, протягом 3-5 років. У цьому напрямку насправді вже багато зроблено".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас