Експерт: У розвідку нових українських родовищ нафти і газу необхідно щорічно вкладати 500-600 млн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У розвідку нових українських родовищ нафти і газу необхідно щорічно вкладати 500-600 млн дол

Енергетика
253
Рівень видобутку і газу, і нафти в Україну падає через недостатнє вкладення коштів у розвиток галузі останні 10 років. Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, коментуючи перспективи розвитку газонафтових розробок в Україну, передає кореспондент РБК-України.
"Якщо" Нафтогаз "щорічно вкладав приблизно 300 млн дол в розвідку нових родовищ, а в дійсності галузь потребувала як мінімум щорічних вкладень у сумі 500-600 млн. дол., Відповідно цих 300 млн. вистачало на елементарну" підтримку штанів "галузі. Обіцянки голови Міненерго Юрія Бойко додатково в цьому році вкласти у видобуток газу - скоріше так і залишаться обіцянками. Тому з одного боку прихід великих компаній в Україну і участь у видобутку газу - це необхідна річ. Але в умовах економічної кризи дуже сумнівно, що протягом наступних 3-5 років в українську нафтогазову галузь будуть вкладати реальні гроші ", - вважає Корольчук.
"Власне і італійська ENI навряд чи зараз буде виділяти фінанси, оскільки Італія як відомо зараз стоїть на межі технічного дефолту", - відзначає експерт, коментуючи підписання 28 липня 2011 договору між Національною акціонерною компанією "Нафтогаз Україна" і італійською компанією ENI S. р.A. про спільну розробку українських надр на суші і глибоководній частині Чорного моря.
На думку Корольчука, угода "Нафтогазу" і ENI носить неконкретний характер. "В даний час ми чуємо тільки загальні слова про розвідку родовищ на суші і глибоководному шельфі. Схоже" Нафтогаз "продовжує практику підписання порожніх меморандумів. Як і у випадку підписання документів про створення СП з" Газпромом "по освоєнню" структури Паласа "на шельфі Чорного моря, так і в разі рішення Кабміну освоювати родовища Одеське, Безіменне та Суботіна спільно з російським "Лукойлом" ", - вважає експерт Інституту енергетичних досліджень.
"Є Скіфська площа, ділянка на шельфі, яку" Чорноморнафтогаз "давно пропонував розробляти австрійської OMV. Можливо, підписуючи угоду з ENI," Нафтогаз "вже планує віддати ENI цю ділянку. До того ж, ENI не має серйозного досвіду в освоєнні саме глибоководного шельфу . Деякі проекти ENI реалізує з залученням інших компаній, які мають і обладнання, і досвід. Тим більше дивує, що паралельно зі співпрацею з "Нафтогазом" ENI купує родовища Zagoryanska Petroleum BV і Pokrovskoe Petroleum BV і створює представництво в Україну. Якщо ENI може самостійно розвивати нафтогазові проекти в Україну, то для чого італійської компанії "влазити" в бюрократичні та юридичні проблеми, які може принести співпрацю з "Нафтогазом". Також виникає питання - для чого "Нафтогазу" залучати ENI до робіт на суші, якщо у нас вистачає своїх фахівців і є власна компанія для видобутку газу "Укргазвидобування" та "Укрнафта", - розповів Корольчук.
"Тому швидше угоду з ENI - це спроба" Нафтогаза "при поганій грі зробити хорошу міну. Таким чином зімітувати прихід в Україну серйозних компаній, яким і є ENI", - відзначає експерт.
У той же час Корольчук не вважає, що слід побоюватися розвитку згодом ситуації, аналогічної з Vanco International, коли держава і комерційна структура не змогли вчасно розділити доходи від видобутку, що спричинило за собою початок судового розгляду. Однак, не виключає, що повторення ситуації як у випадку з Vanco можливо, коли ENI віддадуть якусь ділянку на шельфі, а ENI потім віддасть цю ділянку іншій компанії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас