Італійці припливуть бурити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італійці припливуть бурити

Енергетика
781
Найбільша італійська нафтогазова компанія Eni розширює свою присутність на українському ринку. Вчора стало відомо про підписання між Eni і НАК "Нафтогаз України" угоди про співпрацю, а в кінці березня цього року був підписаний меморандум про взаєморозуміння з Міністерством екології та природних ресурсів.
Домовленості італійців з "Нафтогазом" стосуються дослідження геологічних властивостей надр України на суші і глибоководної частини Чорного моря. У повідомленні прес-центру НАК наголошується, що угода передбачає можливість участі Eni в розвідці, комерційної розробці, дослідно-промисловому та промисловому видобутку вуглеводнів на розвіданих територіях.
Раніше українські чиновники розповідали про зацікавленість Eni в розробці родовищ сланцевого газу на українській території. Зокрема, у березні Міністерство екології та природних ресурсів підписало з Eni меморандум про взаєморозуміння. Тоді компанія підтвердила намір брати участь у ряді спільних проектів з розробки вуглеводневих родовищ на території України, в тому числі, природного газу з традиційних і нетрадиційних джерел. Такий інтерес обґрунтовувався тим, що в сусідній Польщі компанія вже уклала концесійні договори на видобуток цього нетрадиційного газу.
Наприкінці липня прес-служба Державної служби геології і надр заявила про відкриття Eni представництва в Україні. За даними голови Держслужби Едуарда Ставицького, пріоритетним напрямом для компанії в Україні є розробка родовищ вуглеводнів в західних регіонах і в Полтавській області. За його словами, у зв'язку зі збільшенням виснаження родовищ в Адріатичному морі шість платформ Eni теоретично можна буде перемістити на український шельф. Однак для цього потрібні, як мінімум, дві самопіднімальні бурові установки, щоб пробурити свердловини.
Однак Eni не обмежилася переговорами на найвищому політичному рівні в Україні, і вже на початку липня стало відомо про придбання італійцями за $38 млн. у британської нафтогазової компанії Cadogan Petroleum 30% у Покровському газоконденсатному родовищі і 60% - в Загорянському газоконденсатному родовищі (обидва родовища розташовані в Полтавській обл.). Крім того, Eni отримала опціон на викуп ще 30% у Покровському родовищі.
Згідно з досягнутою домовленістю, Eni також профінансує програму буріння і дослідження Покровського родовища вартістю $36 млн. Італійці вже перерахували перший платіж для реалізації цієї програми розміром $10 млн. У разі отримання хороших результатів дослідження родовищ Eni заплатить Cadogan Petroleum ще до $90 млн.
Експерти позитивно оцінюють факт розширення бізнесу Eni на українському ринку. "Це говорить про те, що до України, до українського нафтогазового сектору формується постійний інтерес з боку найбільших західних інвесторів", - сказав "i" Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант". Він також вважає, що Eni вдалося заручитися серйозною підтримкою в нинішньому уряді. "Раніше проходили офіційні повідомлення про зустріч президента компанії Паоло Скароні з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим", - нагадав експерт.
Сергій Дубов також звернув увагу на давні партнерські контакти Eni з російським "Газпромом". У 2007 р., коли російська влада розпродавала активи, що належать опальному олігархові Михайлу Ходорковському, італійці купили 20% "Газпром нафти" і газові активи ЮКОС приблизно за $5,8 млрд. Частку в "Газпром нафті" італійці потім продали "Газпрому", а натомість, крім грошей, отримали місце в раді директорів "Газпром нафти" і змогли включити в свою звітність частину запасів компанії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас