Водіїв перевірятимуть прямо на дорозі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водіїв перевірятимуть прямо на дорозі

13729
Державтоінспекція збирається контролювати справність машин прямо на трасі. Про це пише газета "Сегодня".
Для цього будуть закуплені пересувні станції діагностики (СД). "Поки йдеться про 27 СД, по одній на кожну область і Київ, - каже начальник відділу автомобільно-технічної служби департаменту ДАІ Василь Рублюк, - тому що це дорого. Наприклад, тільки стенд для перевірки гальмівної системи (він перевозиться в спецпричепі, потім завантажується і монтується на дорозі) коштує до 90 тис. євро".
Також на цих СД даішники зможуть контролювати справність рульового управління, розвал-сходження коліс, регулювання фар, токсичність вихлопу двигуна (СО), все, що впливає на безпеку руху. За словами В. Рублюка, інспектор, наприклад, може вдень ​​візуально визначити, що несправні рульове управління, двигун (з вихлопної труби йде дим), прогорів глушник, а вночі - що не відрегульовані фари. Це причина для зупинки і, якщо перевірка на СД покаже несправність, інспектор зобов'язаний виписати штраф (340-425 грн.).
Правозахисник Олексій Святогор стверджує, що в польових умовах можна перевірити вміст СО, тонування скла і регулювання фар, все інше - тільки на СТО, тому що стенди, встановлені на нерівній узбіччі, будуть брехати. "І це - підстава оскаржити дії інспекторів і виграти позов", - говорить Святогор.
Водій з 30-річним стажем Олексій побоюється, що такі перевірки обійдуться автомобілістам дорожче, ніж проходження раз на два роки техогляду (500-600 грн.): мовляв, гальмувати даішники будуть постійно, і корупція зросте. Рублюк запевняє, що всі СД будуть під контролем, і закликає водіїв телефонувати на телефон довіри (в Києві (044) -249-84-02), якщо інспектор натякає на хабар.
Як відомо, 8 липня Президент України Віктор Янукович підписав закон про скасування техогляду. Документ набуває чинності 13 серпня.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас