Євро може добити дефолт в Італії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро може добити дефолт в Італії

Валюта
1797
Ледве більш-менш вдалося вирішити проблеми з грецькою економікою, як Європа отримала новий тривожний дзвіночок. Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу сказав, що серйозно стурбований економічною ситуацією в Італії та Іспанії. А конкретно - тим, що влада цих країн змушена підвищувати прибутковість своїх держоблігацій, щоб зацікавити інвесторів. Прибутковість 10-літніх облігацій Італії досягла позначки в 6,02%, Іспанії-6,14%. За схваленими в Європі стандартами прибутковість в 6% вважається критичною. Саме на цій цифрі почалася криза в грецькій економіці.
Проблема в тому, що Італія-країна з третьою по величині економікою в ЄС і третім за величиною держборгом у світі. З високою часткою ймовірності вона оголосить дефолт, вважають експерти Британського центру економіки і ділових досліджень. А ось Іспанія може його уникнути, оскільки держборг у неї нижчий. Ще одна проблема в тому, що в разі дефолту італійську економіку не вдасться врятувати кредитами так само, як грецьку. Адже вона за обсягом більша за економіку Португалії, Ірландії та Греції - в ЄС просто не вистачить грошей. Італійський прем'єр-міністр Сильвіо Берлусконі вже заявив, що банки його країни міцні та кредитоспроможні, а економіка країни стоїть на міцному фундаменті. Причину стрибків відсотків прибутковості за держоблігаціями він пояснив кризою довіри на міжнародних ринках - тобто, списав на звичайні біржові спекуляції. Але аналітики все одно відчувають сумніви в надійності та італійської економіки.
"Йдеться не тільки про Італію, а про майбутнє євро. Як тільки одна кісточка доміно впаде, ринки перейдуть до наступного", - зазначив у інтерв'ю Бі-бі-сі аналітик компанії CMC Markets Майкл Хьюсон.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас