Індекс Біг Мака: долар має коштувати 4 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс Біг Мака: долар має коштувати 4 грн

7983
Бразильський реал - найбільш переоцінена валюта у світі, вартість євро також перебільшена, а курс китайського юаня зараз близький до справедливого
Це підрахував журнал The Economist, який традиційно складає Індекс Біг Мака.
Автори ідеї відштовхуються від вартості Біг Мака в різних країнах. Цього року, крім фактичної ціни було вирішено було врахувати ще і ВВП на душу населення. Як пояснюють економісти, базовий Індекс Біг Мака говорить про те, що бургери в Китаї на 44% дешевше, ніж у США (у Китаї - 2,27 долара, у Штатах - 4,07 долара). Проте така дешевизна - не показник недооцінки юаня, а зайве свідчення того, що в бідних країнах робоча сила дешевша. Якщо враховувати ВВП, то юань переоцінений на 3%.
Вдосконалений Індекс Біг Мака показує, що європейська валюта переоцінена більш ніж на третину (36%), російський рубль - на 10%.
Як повідомляється, Україна в даний рейтинг не входить. Але якби нашу країну не обходили стороною, то індекс показав, що гривня недооцінена приблизно на 50%. Біг Мак у нас коштує трохи більше 2 доларів або 16,5 грн. Таким чином, долар повинен коштувати у нас близько 4 грн.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас