Українці зможуть отримати безкоштовну правову допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці зможуть отримати безкоштовну правову допомогу

Казна та Політика
554
В Україні сьогодні набуває чинності закон № 3460-VI від 2 червня 2011 року "Про безоплатну правову допомогу".
Згідно зі схваленим актом, правова допомога - це допомога, яка гарантується державою і повністю або частково надається за рахунок коштів державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. Безкоштовна первинна правова допомога - це вид державної гарантії, яка полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у разі їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.
Передбачено, що безоплатна первинна правова допомога включає такі види правової допомоги:
- надання правової інформації;
- надання консультацій та роз'яснень з правових питань;
- складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
- надання допомоги у забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
Право на безкоштовну первинну правову допомогу згідно з Конституцією і закону мають всі особи, які перебувають під юрисдикцією України.
Суб'єктами надання безоплатної первинної правової допомоги в Україні є: органи виконавчої влади; органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права; спеціалізовані установи.
Документом встановлено, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані здійснювати особистий прийом осіб, які потребують безкоштовної первинної юридичної допомоги з питань, що належать до компетенції відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. Прийом осіб, які потребують безкоштовної первинної юридичної допомоги, здійснюється постійно у встановлені дні та години. Графік прийому осіб повинен бути доведений до їх відома.
Закон містить положення про надання безкоштовної вторинної правової допомоги - вид державної гарантії, яка полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правової допомоги: захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безкоштовну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру. Визначено також коло осіб, які мають право на таку допомогу.
На думку авторів, схвалений акт дозволить створити дієвий механізм реалізації конституційного права кожного на правову допомогу, забезпечити належне виконання Україною її міжнародних зобов'язань у галузі прав людини, запровадити європейські стандарти в сфері надання правової допомоги та доступу до правосуддя. Відзначимо, закон набуває чинності 28 липня, за винятком розділу ІІІ, який набуває чинності поетапно, і підпунктів 1-4 і 7 розділу VI (з 1 січня 2013 р.).
Нагадаємо, президент України Віктор Янукович підписав закон "Про безоплатну правову допомогу" 30 червня.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас