ПриватБанк буде на Кіпрі своїм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк буде на Кіпрі своїм

Фондовий ринок
1384
Вчора вирішилася інтрига навколо імені нового акціонера ПриватБанку. Кіпрська компанія Triantal Investments Ltd в офіційній пресі заявила про свій намір придбати акції банку номінальною вартістю 3,385 млрд грн. Згідно з повідомленням агентства "Інтерфакс-Україна", компанія планує придбати 16,15 млн простих іменних акцій банку номінальною вартістю 209,53 грн за одиницю.
У повідомленні зазначено, що Triantal Investments Ltd та її афілійованим особам акції ПриватБанку не належать. Компанія не є публічною. Пошукова система Google дає лише одне посилання. Triantal Investments в базі даних системи Mint фігурує як приватна компанія з одним акціонером в місті Лімассол на півдні Кіпру. Відповідно до закону "Про акціонерні товариства", публікація намірів придбати більше 10% акцій товариства обов'язкова.
Найбільше кредитна установа країни - ПриватБанк - з активами до кінця II кварталу в 135,7 млрд грн контролюють Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Навесні пан Коломойський повідомив українському Forbes, що найняв західних консультантів, щоб зважити плюси і мінуси можливої ​​IPO.
Але жодних публічних дій банк не робив до 1 червня, коли його акціонери вирішили влити в капітал прибуток кредитної установи за 2010 рік розміром 1,3 млрд грн. Вже через тиждень найбільші власники скоротили свою участь в капіталі з 98,18% до 90,07%, а ще через тиждень вирішили збільшити капітал на 3,385 млрд грн, до 13,545 млрд грн. При цьому акціонери запропонували 8 серпня вивчити питання залучення в капітал нерезидента та отримання статусу банку з іноземним капіталом.
"ПриватБанк розглядає кілька сценаріїв розвитку: залучення портфельного, стратегічного інвестора, IPO. Залежно від обраного варіанту в подальшому можна буде говорити про укладеня угоди, - заявила керівник прес-служби ПриватБанку Алла Шоріна. - Сьогодні ми не можемо нічого сказати ні з приводу термінів, ні з приводу майданчика, ні тим більше щодо оцінки вартості".
Викуп додаткової емісії акцій Приватбанку дозволить Triantal Investments сконцентрувати 25% акцій, що не є ні IPO, ні private placement кредитної установи. "Це - в стилі власників Приватбанку. Швидше за все це технічна угода, що дозволяє просто збільшити капітал кредитної установи. Участь кіпрської компанії потрібна, щоб завести гроші з-за кордону", - говорить голова правління одного з банків. Інший учасник ринку відзначає, що за входженням в капітал українського банку кіпрської компанії може стояти інвестор, який не зацікавлений у публічності: "Можливо, на пакет акцій Приватбанку є реальний покупець, який не хоче заявляти про себе офіційно. Він також може бути пов'язаний з нинішніми власниками ПриватБанку".
Структурування угоди через Кіпр дозволить оптимізувати сплату податків: при продажу акцій фізичні особи повинні платити 15-відсотковий податок з доходів, тоді коли кіпрські компанії звільнені від сплати 10-відсоткового податку на прибуток при операціях з акціями.
"Ми не виключаємо варіанту технічної угоди, яка не відіб'ється на поточній роботі банку, і власники акцій не зміняться, - заявила вчора Алла Шоріна. - Ми розглядаємо можливість проведення такої операції для подальшого збільшення капіталу ПриватБанку".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас