Подоланню митних бар'єрів на Україні заважає корупція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подоланню митних бар'єрів на Україні заважає корупція

Казна та Політика
1076
Іноземні інвестори незначно поліпшили оцінки роботи української митниці за цей рік. Проте корупція і недосконалість української судової системи залишаються для них проблемою номер один.
Європейська бізнес-асоціація - European Business Association (EBA) - некомерційна організація, що об'єднує компанії, які працюють на Україні, заявила про поліпшення взаєморозуміння митників та бізнесу. Про це за підсумками опитування більше 750 українських та зарубіжних компаній, що входять в цю структуру, заявила виконавчий директор EBA Анна Дерев'янко у вівторок, 26 липня, на прес-конференції в Києві. Водночас, вона зазначила, що корупція і недосконала судова система залишаються головними проблемами України, як учасника міжнародної торгівлі. Позитивні зрушення
ЕВА запропонувала своїм членам оцінити роботу митниці за п'ятьма пунктами. Оцінений Митного індексу EBA проводиться асоціацією другий рік поспіль за підтримки дослідницької компанії InMind. Індекс розраховується на основі регулярного моніторингу ефективності роботи митної служби України першими особами компаній-членів Митного комітету EBA.
Опитані позитивно оцінили те, що українська митниця все частіше застосовує рекомендований Всесвітньою організацією торгівлі так званий "перший метод визначення митної вартості товарів". Іншою мірою, яка "наближає Україну до світових стандартів торгівлі", опитані компанії назвали зниження частки товарів, що відбираються митниками для огляду. В порівнянні з другою половиною минулого року вона скоротилася на 26 відсотків.
Разом з тим учасники опитування вважають, що час проходження митних процедур скоротився незначно. А середня кількість документів для митного оформлення товарів залишилося без змін.
Живучість корупції
Лише 15 відсотків опитаних компаній, як зазначила представник EBA Олена Житник, відчули певний прогрес у боротьбі з корупцією. 62 відсотки учасників опитування не помітили жодних змін. А кожна четверта опитана компанія відзначає цього року зростання корумпованості української митниці.
"Проблемою номер один" для компаній, які могли б почати свій бізнес на Україні, назвала корупцію Ганна Дерев'янко. На друге місце вона поставила "серйозні проблеми з судовою системою". Невпевненість у здатності захистити свої інтереси в суді, як сказала Дерев'янко, "багатьох відлякує, і компанії йдуть в інші країни і вкладають гроші там".
Віце-президент EBA та представник німецької компанії Rechau Ірина Вуколова заявила, що її компанія десять років домагалася роботи з митницею без хабарів. Вона закликала всі компанії наслідувати цей приклад. Вуколова сказала, що, хоча засилля корупції "не вдасться подолати завтра, для цього не потрібні й десятиліття".
На Сході без змін
І Дерев'янко, і Вуколова сказали, що ніхто з членів EBA поки ніяк не відреагував на підготовку країнами Митного союзу (МС) - Росії, Білорусі та Казахстану - нового митного режиму з Україною. Директор київського Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський пояснив це тим, що з усіма трьома країнами до кінця цього року Україна має чинну угоду про вільну торгівлю.
За словами економіста, українська митниця виконує по відношенню до трьох пострадянських країн лише "технічну захисну функцію": виявляє реекспорт і попереджає завезення товарів з інших країн. Проте вже з першого дня 2012 очікується початок дії єдиного спільного митного тарифу між державами МС. Поки не зрозуміло, чи зашкодить ця торгівля країн МС з Україною. Бураковський лише висловив надію на те, що і Україні, і МС і далі будуть зацікавлені у збереженні режиму вільної торгівлі.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас