Лівійським повстанцям дадуть грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лівійським повстанцям дадуть грошей

Казна та Політика
278
"На те, щоб подолати дефіцит медикаментів та їжі, в країні не вистачає фінансування. Від цього дефіциту страждає все більше і більше людей, особливо в східній частині Лівії", - заявив учора міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле, коментуючи рішення уряду виділити EUR100 млн.
Гарантією під кредит стануть гроші, заморожені в рамках санкцій ООН і Європейського союзу. Оскільки цими засобами зараз неможливо скористатися, німецький уряд вирішив надати кредит перехідній раді. Тільки в Німеччині заморожено більше EUR7 млрд. коштів режиму Муамара Каддафі. "Лівійські повстанці зможуть повернути кредит у випадку, якщо РБ ООН розморозить рахунки Каддафі в інших країнах світу", - пояснив пан Вестервелле.
Берлін виступає проти військового втручання Заходу в лівійський конфлікт, проте обіцяв підтримати мирне повалення Муамара Каддафі і визнати повстанську раду Лівії як законний орган влади.
Двома днями раніше про рішення прокредитувати італійських повстанців заявив і уряд Італії. Варто зазначити, що Сильвіо Берлусконі виявився щедрішим за Ангелу Меркель - Італія готова виділити лівійським повстанцям EUR350 млн. Як заявив в п'ятницю глава МЗС Італії Франко Фраттіні, уряд країни "вже схвалив поправки до внутрішнього законодавства, які дозволять надати величезну суму грошей" для задоволення потреб населення в районах Лівії, що перебувають під контролем повстанців. Пан Фраттіні підкреслив, що натомість Італія розраховує на виконання чинних контрактів з італійськими підприємствами.
Така щедрість з боку італійців недивна. До початку громадянської війни Лівія, постачальник нафти і природного газу в Італію, була найбільшим торговим партнером Риму, і в перехідному уряді Фраттіні запевнили, що економічні відносини між країнами будуть відновлені. Крім того, міністр оборони Італії Ігнаціо ла Русса заявив, що витрати Італії на участь в операції в Лівії будуть скорочені більш ніж в два рази - з EUR142 млрд. до EUR60 млрд.
Сам же Сильвіо Берлусконі зізнався, що був і залишається противником військової операції НАТО в Лівії, і якщо б самостійно ухвалював рішення з лівійського питання, то підтримав би позицію канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка у березні цього року висловлювалася проти рішення країн Європи.
У суботу, 23 липня, лівійський лідер Муамар Каддафі сам закликав вести переговори з бунтівниками, проте відмовився зустрічатися з ними особисто, передає Reuters з посиланням на прес-секретаря уряду Лівії Мусу Ібрагіма. Крім того, за словами Мусу Ібрагіма, влада країни готова проводити подальші зустрічі з офіційними особами США після першої, проведеної в Тунісі 19 липня.
Прес-секретар лівійського уряду назвав цю зустріч "першим кроком", додавши, що Лівія "вітає подальші кроки". Проте у Вашингтоні заявили, що єдиною метою цієї "одноразової" зустрічі було прагнення "прямо і недвозначно висловити нашу позицію - Каддафі повинен піти".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас