Газпром отримає контроль над Белтрансгазом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром отримає контроль над Белтрансгазом

Енергетика
337
На прес-конференції в Мінську глава держкомітету з майна Білорусі Георгій Кузнєцов заявив про готовність Білорусі продати держпакет Белтрансгазу в 50% акцій російської держкорпорації Газпром.
Проект договору про продаж майже готовий, але переговори щодо схвалення остаточного рішення і уточнення деталей угоди будуть проведені восени, повідомляє Інтерфакс.
"Намагаючись боротися з бурхливою в країні економічною кризою, Білорусь планує продаж низки держактивів, серед яких і 50%-й пакет Белтрансгаз. Газпром уже володіє 50% Белтрансгазу, і, природно, зацікавлений в отриманні повного контролю над підприємством з ряду причин. По-перше, це можливість з більшим ступенем впевненості гарантувати поставки російського газу через територію республіки Білорусь (близько 45-50 млрд кубометрів щорічно).
Газпром поставляє близько 25% від експортованого до Європи газу через Білорусь. По-друге, це повний контроль і можливість без оглядки на інших власників інвестувати в розвиток системи підземного зберігання газу", - коментує Григорій Бирг, співдиректор аналітичного відділу Інвесткафе.
"Зрештою, європейські споживачі повинні отримати впевненість в безперебійності поставок газу. Газпром готовий заплатити за 50% Белтрансгаза $2,5 млрд, стільки ж, скільки було витрачено на викуп 50% раніше, - продовжує експерт з нафтогазового сектору. Газпром довів свою частку в білоруської компанії в 2010 році, щорічно з 2007 року викуповуючи 12,5% частку за $625 млн. З огляду на економічне становище, в якому перебуває Україна, думаю, Газпрому доведеться погодитися на деякі домовленості в питанні про ціну поставок російського газу, перш ніж буде здійснено продаж держпакета".
Дефіцит торгового балансу Італії в червні 1,53 млрд. євро. Дефіцит торгового балансу Італії без урахування ЄС у червні трохи виріс до 1,53 млрд. євро з 1,39 млрд. євро в червні 2010 року, повідомили дані Національного статистичного агентства Istat. Дефіцит торгівлі в червні скоротився в порівнянні з торговим дефіцитом у травні в 1,81 млрд. євро, на тлі зростання експорту та імпорту.
Експорт в червні виріс на 7,8% р/р, але залишався без змін у порівнянні з травнем. Імпорт в червні виріс на 8,1% р/р, але впав на 2,2% м/м. Дефіцит торгівлі енергоносіями Італії з країнами поза ЄС у червні виріс до 4,78 млрд. євро, а позитивне сальдо торгівлі промисловими товарами та послугами зросло до 3,2 млрд євро проти 2,7 млрд євро. Дефіцит торгівлі Італії з Китаєм в червні склав 1,66 млрд євро, а позитивне сальдо торгівлі з США за той же період склало 659 млн євро.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас