США: дефолт відкладається? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США: дефолт відкладається?

Казна та Політика
2900
У всьому світі добре пам'ятають наслідки недавньої глобальної фінансової кризи 2008 року, джерелом якої, перш за все, стали США. Наразі експерти та фахівці знову обговорюють сценарії розвитку подій у світі в разі, якщо Вашингтон не врегулює питання про підвищення лімітів з державного боргу, що досяг астрономічних розмірів.
Ситуацію коментує Федір Пашин, науковий консультант Центру стратегічних оцінок і прогнозів.
Наразі між адміністрацією президента Обами і палатою представників йде жорсткий торг з питання про граничний розмір американського держборгу. Якщо сторони не зможуть знайти рішення до 2 серпня, облігаціями казначейства загрожуватиме як мінімум "технічний дефолт".
Загальна сума національного боргу Америки дійшла до граничного рівня ще 16 травня, досягнувши рекордного значення за 60 років. Це результат тієї політики споживання на базі довгострокових кредитів, яку проводять США. Ситуація ускладнюється ще й тим, що фактично вичерпані золоті запаси США. Як повідомляли ЗМІ, представники ФРС в 2011 році визнали наявність золотих сертифікатів замість золотого запасу.
Продовжуючи випускати світову резервну валюту, Сполучені Штати підключають до своєї внутрішньополітичної боротьби інтереси міжнародних кредиторів. Серед власників цінних паперів перебуває і Росія, яка в 2008 році повною мірою відчула на собі наслідки спонсорування США. Нинішня боргова криза США стала попереджувальним сигналом для Китаю та інших держав світу, які є найбільшими держателем американських державних облігацій. Китай, зокрема, має намір припинити накопичення і без того величезних запасів іноземної валюти. Він з настороженістю ставиться до тих загроз для національної безпеки і національних фінансів, які мають в собі надмірні доларові активи.
Як вважають експерти, поки долар не буде повалений зі свого престолу, держателям казначейських паперів доведеться і далі йти на колосальний і прямий фінансовий ризик, пов'язаний з дефолтом в США, або купувати додаткові американські облігації, ставлячи себе під величезну небезпеку. Навіть якщо сторони дійдуть згоди до закінчення крайнього терміну, США вже створили негативний прецедент, проігнорувавши глобальну економіку та інтереси зарубіжних кредиторів.
Як прогнозують фахівці, ситуація зрештою вирішиться, і але проблеми з доларом будуть просто відсунуті "до кращих часів". Таке становище загрожує не тільки економікам інших держав, які активно використовують американську валюту, але й самим США. Відомий американський політолог, у минулому голова Ради національної безпеки США Збігнєв Бжезінський заявив, що в найближчому майбутньому в США почнуться бунти населення, викликані економічним безправ'ям людей. Можна нагадати, що минулого року він попередив про "глобальне політичне пробудження" молоді, яка почне скидати чинні режими. У 2011 році світ став свідком революційних подій в Північної Африки, які стрімко охопили багато країн. До цього можна додати, що масові протести йдуть у Західній Європі та інших регіонах світу.
До таких заяв автора знаменитої книги "Велика шахівниця..." не можна ставитися скептично. У зв'язку з цим можна припустити, що на США, а значить і весь світ, очікують нелегкі часи. Якщо серпневий дефолт США ще можна відкласти на нетривалий час, то нова глобальна криза, очевидно, неминуча.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас