Росія: Зростання економіки відкладене на друге півріччя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія: Зростання економіки відкладене на друге півріччя

Казна та Політика
226
ВВП у другому кварталі показав зниження динаміки - 3,7 проти 4,1% у першому кварталі. У Мінекономрозвитку сподіваються, що відповідно до довгострокового тренду в другому півріччі темпи зростання будуть вищими. Але для цього потрібне збільшення інвестиційної активності та збереження високого споживчого попиту.
За перше півріччя російська економіка виросла на 3,9%, доповіла на президії уряду глава Мінекономрозвитку Ельвіра Набіулліна. У другому кварталі приріст ВВП зменшив оберти - з 4,1 до 3,7%. "Але у другому півріччі ми очікуємо на збільшення темпів зростання ВВП десь на рівні 4,5%", - поділилася прогнозами пані Набіулліна.
Надію в чиновників вселяє зростання інвестицій: якщо в першому кварталі вони зросли на 0,8%, то у другому - на 4,9%. "Це пов'язано з тим, що зросли держінвестиції - федеральні та регіональні, які займають значну частку, - пояснила глава Мінекономрозвитку. - Непогана тенденція - прискорення в будівництві, зростання в першому півріччі 0,9%".
За оцінками заступника міністра економрозвитку Андрія Клепача, різке збільшення обсягів інвестицій буде в четвертому кварталі. "Бачимо по другому кварталу, що інвестиції прискорилися, але щоб вийти на 6% зростання (річний прогноз МЕР), потрібен ще стрибок, друга хвиля інвестицій. Поки, я думаю, цифра 6% реальна", - зауважив чиновник.
Поліпшення ситуації в економіці йде в відповідності зі сформованим трендом, розділяє оптимізм директор ЦМЕІ BDO в Росії Олена Матросова. Промвиробництво за перші шість місяців зросло на 5,3%. Випереджувальними темпами - плюс 8% - зростає обробка. Йде пожвавлення споживчого попиту, проявляється інвестиційний попит, зовнішній попит залишається на досить хорошому рівні. Реальний обсяг продажів у роздрібній торгівлі виріс на 5,6% рік-до-року в червні, тоді коли в травні зростання склало 5,5%, а в січні - лише 3,9%.
"В цілому ми поки не спостерігаємо загального сильного споживчого буму, проте недавнє підвищення реального рівня зарплат повинне відбитися на рівні продажів у роздрібній торгівлі ближче до кінця року, тому що вибори, які наближаються, повинні призвести до збільшення бюджетних витрат, а зміни соціальних податків у 2012 року повинні дати підприємствам більш значний простір для маневру в плані підвищення зарплат", - пишуть аналітики UniCredit Securities.
Андрій Клепач не виключає коригування прогнозу зростання споживчого попиту. "Поки в частині роздрібної торгівлі, споживчого попиту ми йдемо вище за той прогноз, який був у нас в квітні, в чому й завдяки тому, що Росстат переглянув повністю 2010 рік, тобто істотно підняв оцінку і перший квартал. Зростання споживчого попиту, очевидно, буде сильнішим, коли ми відкоригуємо, ніж в квітневих цифрах", - сказав він.
Прийнятні темпи зростання збережуться, якщо не буде нових потрясінь на світових ринках, обіцяють експерти. "Всі небезпеки мають зараз зовнішній характер", - міркує головний економіст "Уралсиб Кепітал" Олексій Дев'ятов. Основні ризики - проблеми з держборгом у США та грецькі папери. Але поки ризик не надто великий.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас