Європейське рейтингове агентство з'явиться вже в 2012 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейське рейтингове агентство з'явиться вже в 2012 році

Казна та Політика
192
Плани зі створення європейського конкурента Fitch, Moody's і S&P стають все більш конкретними. Консалтингова компанія Roland Berger планує організувати європейське рейтингове агентство вже до другого кварталу наступного року. При цьому нова структура буде функціонувати за принципово іншої моделі, ніж "велика трійка".
Як повідомило німецьке видання Capital, компанія Roland Berger планує почати виставляти суверенні рейтинги вже в другому кварталі 2012 року. У другому півріччі оцінки кредитоспроможності від агентства зможуть отримати банки, в 2013 році - компанії і фінансові продукти. Планується, що до 2013 року кількість співробітників агентства досягне 1 тис. осіб.
Як розповів РБК daily партнер Roland Berger Маркус Кралль, компанія планує подати заявку на відкриття агентства у відповідні органи на початку наступного року.
Два головних питання, які необхідно вирішити для створення альтернативи "великій трійці", це фінансування і підтримка з боку політиків. Вочевидь, і те й інше у нового агентства буде. За словами Кралль, створення європейського агентства обійдеться в 300 млн євро. Для цього до кінця поточного року планується створити консорціум, у який увійдуть до 25 учасників, і кожен з них інвестує близько 10 млн євро. "Ми ведемо переговори з усіма великими європейськими фінансовими компаніями: німецькими, французькими, швейцарськими, італійськими", - сказав Кралль, не назвавши, проте, конкретних імен. За його словами, спочатку агентство буде перебувати у Франкфурті-на-Майні, але в подальшому можуть з'явитися ще два-три офіси, можливо, навіть в інших країнах.
Європейське агентство буде функціонувати за принципово іншої моделі, ніж трійка монополістів з США. За словами партнера Roland Berger, спочатку це буде некомерційна організація. Надалі платити за рейтинги будуть не емітенти цінних паперів, а інвестори. Очікується, що в майбутньому буде створена спеціальна база, в яку емітенти будуть надавати свої дані і доступ до якої зможуть отримати як європейські, так і американські рейтингові агентства.
Як пише Capital, послуги нового агентства коштуватимуть значно дешевше: якщо зараз рейтинг концерну, що входить до індексу DAX, може обійтися в мільйон євро, то європейське агентство зможе поставити свою оцінку за вдвічі меншу суму.
Roland Berger - не перша компанія, що поставила перед собою настільки амбітне завдання. Торік на роль європейського агентства нової моделі претендував французький страховик Coface, який нещодавно припинив подачу документів на акредитацію. Крім Німеччини про створення рейтингового агентства подумує і Швейцарія. Як повідомляють ЗМІ, в альпійській країні вкластися в агентство можуть місцеві сімейні компанії.
Зараз ідея створення конкурента американським монополістам виглядає вкрай актуальною на тлі різкої критики на їхню адресу, що лунає всюди, і особливо голосно в Європі. Цей план вже отримав підтримку у політиків, і в тому числі в канцлера Німеччини Ангели Меркель, а також у Європарламенту.
"Велика трійка" під вогнем критики стрімко втрачає популярність. Як повідомило Reuters, деякі великі керівні компанії вже відмовляються від рейтингів Fitch, оскільки вважають їх поверхневими і такими, що заохочують спекуляції. Втім, на думку деяких аналітиків, європейське агентство навряд чи зможе потіснити американське тріо. "Чи дійсно нам потрібне ще одне агентство?" - сумнівається головний економіст IHS Global Insight Наріман Беравеш, називаючи рішення про його створення чисто політичним. Європейці сподіваються, що їх агентство буде більш лояльно налаштоване як до країн - членів ЄС, так і до місцевих компаній, підкреслив Беравеш.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас