Китай нарощує частку євро на структурі валютних резервів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай нарощує частку євро на структурі валютних резервів

Казна та Політика
976
Криза в єврозоні значно підвищує ризики не тільки для економік Старого Світу, а й для країн, що розвиваються. Незважаючи на те що про втечу капіталу з ринків, що поки що не йдеться, свою присутність в регіонах інвестори вже скорочують. Зв'язок з європейськими проблемами простежити легко.
За даними агентства Bloomberg, 85% експертів впевнені в швидкому дефолті розвиненої Греції. В результаті в липні країни, що розвиваються втратили близько 2 млрд доларів інвестицій. Для порівняння: на тлі заворушень в Єгипті фонди, орієнтовані на emerging markets, втрачали і по 4 млрд доларів за тиждень. Тому від різкого нарощування позицій інвестори все ж утримуються.
Особливу роль у цьому питанні відіграє Китай. Він активно допомагає єврозоні, скуповуючи її борги, щоб убезпечити свою ж економіку. Так, китайці проявляють активний інтерес до боргів проблемних країн, включаючи Грецію, Португалію, Іспанію, Кіпр. З початку боргової кризи Китай вже купив облігації країн єврозони на 4 мільярди євро.
При цьому влада Китайської Народної Республіки, на думку експертів, переслідує цілком корисливі цілі. Адже Євросоюз - найбільший торговий партнер Піднебесної.
Торік обсяг двосторонньої торгівлі досяг 400 млрд євро. При цьому Китай увіз в Євросоюз удвічі більше товарів, ніж імпортував. Саме тому, якщо станеться дефолт, Пекін серйозно постраждає.
Другу причину вливань в європейську економіку аналітики бачать у прагненні КНР урізноманітнити свої валютні резерви і зробити ставку на євро, поступово нарощуючи частку єдиної валюти в структурі резервів. Тому в краху європейської валюти Китай також не зацікавлений.
Проте, якщо врятувати європейські країни від дефолту не вдасться, уповільнення економічного зростання не минути - і для Азії, і для Східної Європи.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас