Над Росією нависла загроза нової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Над Росією нависла загроза нової кризи

Казна та Політика
1858
Російську економіку може накрити друга хвиля кризи, що призведе до девальвації національної валюти або скорочення держвитрат, вважають в Асоціації регіональних банків Росії. Думки експертів розділилися. Одні кажуть, що на світ очікує катастрофа. Інші, навпаки, налаштовані більш оптимістично і вважають кризу малоймовірною.
Світова фінансова криза не подолана, загроза другої хвилі для російської економіки стає все більш очевидною, вважає президент Асоціації регіональних банків Росії (АРБР) Анатолій Аксаков.
За його словами, держборг США стрімко росте, найближчим часом він перевищить вже розміри ВВП. Це означає, що Америка вступила в переддефолтну стадію, говорить Аксаков. Наслідки краху американської фінансової системи можуть позначитися і на російській економіці: зокрема, в РФ ймовірні скорочення держвидатків або девальвація національної валюти.
"Ті витрати, які сьогодні здійснюють країни для фінансування різних програм (соціальних, військових, виробничих) не забезпечені реальними бюджетними доходами. Фактично відбувається "проїдання" того, що виробляється. Ми - частина світової економіки, у зв'язку з чим дуже сильно залежимо за тим, що відбувається в США", - сказав журналістам Аксаков.
Можливість повторення світової фінансової кризи 2008 року, більш потужної і складної, раніше передрікав і екс-міністр фінансів США Лоуренс Саммерс.
На думку Аксакова, минути наслідки світової фінансової кризи для російської економіки можливо. У найближчі 2-3 роки завдання номер один для нашої держави - модернізація і диверсифікація національної економіки. Можливо, для цього буде потрібно направити частину накопичених резервів на придбання за кордоном сучасної техніки, вважає глава АРБР. Все це, на думку Аксакова, зробить країну менш залежною від зовнішніх ресурсів, у тому числі від нафтових доходів.
"Для того щоб вийти з того болота, в якому перебуває зараз весь світ, нам необхідні драйвери, якісь точки зростання: наприклад, нові технології, нові розробки, що почне швидко фінансувати країну. Або, на крайній випадок, війна . Але зараз людство не може собі цього дозволити", - сказав він.
За словами Аксакова, якщо держава не диверсифікує національну економіку в максимально короткі терміни, наслідки для Росії будуть вельми болючими.
Експерти, опитані Firstnews, в думках розділилися.
Головний економіст УК "Фінам Менеджмент" Олександр Осін згоден, що новий раунд кризи світової фінансової та платіжної системи можливий у перспективі декількох найближчих років. При цьому він підкреслив, що поділяє точку зору Анатолія Аксакова про необхідність диверсифікації.
"Я згоден з тим, що російській владі слід замислитися про диверсифікацію структури золотовалютних резервів, в тому числі, за рахунок вкладень у такі валюти, як юань або канадський долар, а також покупки матеріальних активів, наприклад, нафто-і газоносних об'єктів за кордоном", - сказав Осін Firstnews.
При цьому експерт вважає, що також слід було б найближчими роками розглянути питання, пов'язані зі збільшенням частки неподаткових і неприватизаційних доходів бюджету.
Президент Сбербанку РФ Герман Греф вважає, що наслідки для країни у разі дефолту США будуть грандіозними.
"Про банкрутство США навіть говорити не хочеться. Я навіть не можу підібрати слово до того, що може бути з світовою економікою, якщо це все-таки трапиться. Ймовірно, це буде катастрофа", - зауважив Герман Греф.
Однак, на думку аналітика Інвесткафе Антона Сафонова, дефолт в США навряд чи відбудеться в найближчій перспективі. Проблема зі стелею держборгу в Америці вставала вже неодноразово, і її завжди успішно вирішували, вважає аналітик.
"Ще достатньо часу для вирішення цієї проблеми, і якихось серйозних підстав для техдефолту США зараз немає", - сказав Firstnews Антон Сафонов.
Нагадаємо, США є найбільшим у світі боржником - на цю країну припадає третина всієї світової заборгованості. Якщо суму зовнішнього боргу в $17 трлн розділити на всіх мешканців Сполучених Штатів, то вийде, що кожен американець винен майже $86 тисяч.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас