ЄАБР прогнозує зростання ВВП в країнах СНД на рівні 4,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄАБР прогнозує зростання ВВП в країнах СНД на рівні 4,5%

Казна та Політика
191
Зростання ВВП в країнах СНД в 2011 році може скласти 4,5%, а в 2012-му - 4,53%, говориться в макромоніторингу Євразійського банку розвитку (ЄАБР).
"Як очікується, лідерами зростання виступлять економіки Центральної Азії - Туркменістан (9,3%), Узбекистан (7,8%), Таджикистан (6,1%), Казахстан (5,9%) і Киргизстан (5, 7%)", - наголошується в документі, розміщеному в понеділок на сайті ЄАБР.
Згідно з прогнозом, економіки Росії та України виростуть на 4,5%.
Найнижчі темпи зростання очікуються в Азербайджані (3,9%), Молдові (4,1%) і Вірменії (4,3%).
"Через кризу в Білорусі зберігається значна невизначеність з приводу подальшого економічного зростання", - йдеться в документі.
У моніторингу наголошується, що наразі зберігається ряд значних ризиків поступальному розвитку економіки регіону. По-перше, уповільнення світової економіки, особливо Китаю, означає зниження попиту на сировину - основні експортні товари економік СНД - і погіршення показників поточного рахунку. По-друге, відновлення економік регіону, яке поки не призвело до зникнення дефіциту держбюджету і накопичення заборгованості. По-третє, зростання світових цін на продовольство і зберігається маса надлишкової грошової ліквідності, яка робить інфляцію основною проблемою в регіоні.
За даними Статкомітету СНД, зростання ВВП в середньому по Співдружності в 2010 році склав 4,5%.
ЄАБР нагадує, що міжнародні експерти прогнозують зростання ВВП Росії в 2011 році від 4% (Статкомітет СНД) до 4,8% (МВФ і Світовий банк). "Високі темпи інфляції і стримуюча політика Центрального банку при низькій інвестиційній активності можуть мати негативні наслідки для економічного зростання. А збереження бюджетного дефіциту на тлі високих цін на товари російського експорту є джерелом ризику в разі коливань цін на сировинних ринках", - йдеться в макромоніторингу.
При цьому аналітики банку відзначають, що, незважаючи на ризики, розвиток економіки Росії в I кварталі вселяє оптимізм щодо подій протягом року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас